Több temetőben aktuális

2 órája

Újra kell váltani a sírhelyet, ha letelt a megváltás ideje!

Nem épp a legmagasztosabb napi rendi pont, ha azzal kell foglalkozni valakinek, hogy megváltson egy sírhelyet vagy urnafülkét. Ám ezekkel is kell foglalkozni, de szerencsére nem túl sűrűn.

Déri Brenda

Illusztráció

Fotó: FMH-archív

Enyingen, Balatonbozsokon és Lepsényen a katolikus temetőben éppen aktuális több sírhely megváltási díjának befizetése. Erre figyelmeztetik az érintetteket az értesítőcédulák is. De mégis mennyi időre váltható meg egy sírhely vagy egy urnafülke? 

Mivel az enyingi katolikus temetővel kapcsolatban érkezett megkeresés szerkesztőségünkhöz, ezért e településnél maradva Enying város önkormányzata képviselő-testületének 5/2001. (III. 28) számú rendeletében foglaltakra hagyatkozunk. E szerint a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot csak annak megváltásával lehet szerezni. A sírhelyek, urnasírhelyek, urnafülkék használata a megváltástól számítva 25 évre szól, ezután újra meg kell váltani a megváltási díj befizetésével, de a ’sírhely lejáratának dátumát’ feltüntetik a kiállított számlán is. 

A megváltási idő kapcsán fontos még tudni, hogy temetéskor már mindenképp meg kell váltani a sírhelyet, hogy a temetéstől számítva biztosíva legyen a 25 év, abban az esetben pedig, ha korábban meg volt váltva a sírhely, ki kell pótolni annyival, hogy ismét 25 évre szóljon a megváltási idő. Ha letelik a 25 év, akkor a hozzátartozók annyi évre válthatják ki újra, amennyi ideig szeretnék, hogy meg legyen a sír.

A temetőkről és temetkezésekről szóló rendeletek településenként eltérhetnek, így amennyiben egy temető konkrét szabályira kíváncsi valaki, akkor célszerű az üzemeltetőnél érdeklődni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában