Életeket menthetünk

18 órája

Véradó kampány indul Fejérben

Tizenegyedik alkalommal szervez civil véradást Fejér vármegyében a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ – jelentették be a civil véradás kampány sajtótájékoztatóján. A programban Fejér vármegyében szeptember 16–19. között négy helyszínen vehet részt a lakosság. Magyarországon naponta több ezer esetben van szükség vérre és vérkészítményre az életmentő műtétekhez, a balesetek áldozatainak ellátásához vagy súlyos betegségben szenvedők kezeléséhez.

Gombor Lili

Zugor Zsuzsanna, Molnár Krisztián

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Ősszel kerül sor a XI. Civil Véradás Fejér vármegyében programra a Fejér Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ, a Miniszterelnökség és a Civil Központok Országos Hálózatának együttműködésével. A civil véradás kampányban Fejér vármegyében szeptember 16–19. között négy településen vehet részt a lakosság. A véradás nemcsak orvosi, hanem társadalmi jelentőséggel is bír. 

A kampány nemcsak a véradásra hívja fel a figyelmet, hanem a társadalmi felelősségvállalás fontosságára is. Minden véradó egy közösség tagjaként lép fel, aki önkéntesen és önzetlenül járul hozzá a közösség jólétéhez.

Legutóbb tavasszal szerveztek véradást Fejér vármegyében, amely sikerrel zárult, hiszen 162 fő vett részt a véradáson – mondta el Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, felhívva a figyelmet, hogy most ismét számítanak a 18–65 év közötti, egészséges lakosokra a szeptember közepén induló véradó kampányban, hiszen egy véradó három embernek segíthet. A vérkészlet országosan hiánytermék, és elraktározni sem lehet belőle, ugyanis egy vérkészlet öt napnál tovább nem tárolható, ezért a folyamatos utánpótlás elengedhetetlen. A véradó kampányban főként az első alkalommal vért adókat és azokat szeretnék megszólítani, akik már nagyon rég adtak vért – mondta el Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, hangsúlyozva, hogy Magyarországon a biztonságos betegszállításhoz naponta körülbelül 1600 véradó segítségére van szükség.

Vért azok az egészséges, 18–65 év közöttiek adhatnak, akik testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot és a véradás napján megfelelően étkezett és elegendő folyadékot fogyasztott, valamint rendelkezik a szükséges igazolványokkal, úgy mint személyi igazolvány, lakcím- és TAJ kártya.

A Fejér vármegyei véradások időpontja és helyszínei:

- Szeptember 16, hétfő, Székesfehérvár, 14:00–18:00, Civil Központ (Rákóczi út 25.).

- Szeptember 17, kedd, Dunaújváros, 13:00–15:00, Dunaújvárosi Vérellátó (Vasmű út 10.).

- Szeptember 18, szerda, Sárbogárd, 14:00–18:00, József Attila Művelődési Ház (Hősök tere 3.).

- Szeptember 19, csütörtök, Mór, 14:00–18:00, Erzsébet téri Művelődési Ház (Erzsébet tér 14.).

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában