Mi a teendő?

14 órája

112-es segélyhívó: ekkor és így kell megfelelően használni

Mi a teendő, ha baleset, netán tűzeset szemtanúi vagyunk? Mikor kell tárcsázni a 112-es segélyhívó számot és bejelentést tenni? Többek között ezeket kérdeztük meg a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

Déri Brenda

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Vezetés közbeni baleset észlelésekor mindenképpen le kell húzódni az út szélére és tárcsázni az egységes 112-es segélyhívót. 

– Ha van rá lehetőségünk, bátorságunk, akkor az autóból kiszállva menjünk közelebb, hogy pontosabb információkat tudjunk adni, és szükség esetén segíteni tudjunk a sérülteknek – kezdte a feol.hu megkeresésére a katasztrófavédelem., majd azzal folytatták, hogy: – Bejelentésekor az egyik legfontosabb információ a baleset pontos helyszíne, hol, melyik úton, és annak melyik szakaszán történt a karambol. Ha kilométerszelvényt nem tudunk, akkor azt a települést, csomópontot vagy jellegzetességet mondjuk el, ami mellett elhaladtunk. Nagyon fontos, különösen az autópályákon, hogy milyen irányba tartottunk, a sztráda melyik oldalán történt a baleset. Itt is nagy jelentősége van a legutóbb elhagyott településnek, mert ez támpontot ad a leriasztott tűzoltóknak, hogy melyik felhajtón közelítsék meg a baleset helyszínét. A tűzoltók és a társszervek helyszínre jutását, a gyors mentést a KRESZ-ben is előírt biztonsági (mentési) folyosó kialakításával, megtartásával tudjuk segíteni. Eszerint autópályán, autóúton haladva a torlódáshoz érve, a legbelső sávban balra, a többi sávban jobbra kell húzódnunk. Az így kialakított biztonsági folyosót használva a mentésben résztvevő járművek gyorsabban a baleset helyszínére érhetnek – foglalták össze.

A segélyhívó helyes használata 

A 112-es segélyhívó tárcsázása során a hívást fogadónak mondjuk el, hogy mit látunk, milyen járművek ütköztek, hány autó érintett a balesetben, mit tudunk a sérültekről, sikerült kiszállnia mindenkinek, esetleg vannak-e beszorult sérültek az összetört járműben – tudtuk meg. 

De ezentúl a tűzoltók számára fontos információ az is, hogy a jármű, milyen helyzetben van, lesodródott-e az útról, árokba hajtott, esetleg az oldalára vagy a tetejére borult, netán megdőlt a meredek rézsűn, vagy fennakadt valamin. 

A segélyhívást fogadó megszokta az is kérdezni a bejelenőtől, hogy lát-e füstölést, folyik-e az üzemanyag az autóból, a jármű milyen meghajtású. 

Arra is kitértek, ha teherautó érintett a balesetben, ekkor ugyanis szintén lényeges információ a tűzoltók számára, hogy ponyvásról, konténeres vagy tartányos járműről van-e szó, vagy a bejelentő lát-e veszélyes árura utaló jelzést, narancssárga táblát, bárcát, látja-e, hogy a rakomány csomagolt, vagy ömlesztett.

– Miután a tűzoltók elindultak, a műveletirányító ügyeleten szolgálatot teljesítő tűzoltó sokszor visszahívja a bejelentőt, hogy további információkat kérjen, és egyúttal próbálja megnyugtatni a hívót, hogy úton van a segítség. Ezért a telefon mindenképpen maradjon nálunk, ne tegyük félre, ne hagyjuk a kocsiban, ha kiszállunk – részletezték.

Mi a teendő tűzesetnél? 

Tűzesetkor legalább ennyire fontos a pontos információk megadása. Itt is elsődleges a cím pontos megadása, hol, melyik településen, utcában, házszámnál, emeleten van tűz. Ha külterületen, szabadban észleljük a lángokat, akkor merről, honnan, milyen irányból közelíthető meg a tűzeset. 

– Mondjuk el, mekkora területen és mi ég, épület esetén van-e bent valaki, gázpalack található-e a házban. Ha távolról látjuk a tüzet, akkor próbáljunk a terület megközelítésével minél több információt szerezni. Fontos a bejelentő telefonszámának megadása, és ha lehetséges a jelzés után is legyen nála a mobil, mert a katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletesei visszahívják a bejelentőt kiegészítő információkért, és ezeket az adatokat rádión továbbítják a már vonuló tűzoltóknak –.

Kisebb lángolásnál, füstnél

Ha kisebb lángolást, füstöt tapasztalunk, a testi épségünk veszélyeztetése nélkül megpróbálkozhatunk a tűz oltásával. Főzés közben a tűzhelyen felejtett, lángra kapott serpenyőt, lábost egy fedővel fedjük le, zárjuk el a gázrózsákat, a főzőlapot. Égő olajra, zsiradékra tilos vizet önteni! Hasznos, ha otthonunkban tartunk egy porral oltó tűzoltó készüléket, amellyel a kezdeti, kisebb lángolást hatékonyan el tudjuk oltani – javasolták. 

Nagyobb tűznél

Nagyobb tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal el kell hagyni a lakást, és becsapni az ajtót, ezzel megakadályozva a tűz további levegőhöz jutását, amely nagyobb lángokat, kiterjedtebb tüzet eredményezhet. Azonnal hívni kell a 112-es segélyhívó számot, és társasház esetén minél több szomszédot értesíteni a tűzről. Fontos, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívószámon. 

Egy dolgot azonban semmiképp sem szabad tenni: visszamenni az égő lakásba!

Legvégül a katasztrófavédelem hangsúlyozta: lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Lakástüzeknél az egyik legnagyobb veszélyt a keletkező füst belégzése jelenti, ezért a sérülések és a tragikus tűzesetek megelőzése érdekében javasolt otthonunkban füstérzékelőt beszerezni, amely a szoba közepén a plafonra szerelve a tűz keletkezésének legelején jelez, amikor még van idő kimenekülni és a tűzoltókat értesíteni.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában