Saját szemmel is látható

3 órája

Cica-homok bánya: Bemutatják a tájseb gyógyítását

A Pusztavámhoz közel van egy terület, ami nemrég még egy tájseb volt, és ma, a rekultivációnak köszönhetően egy egészen új terület lett, ahová érdemes ellátogatni. Erre most nyílik egy remek lehetőség, ugyanis a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft. minden érdeklődőt tisztelettel meghív egy Cica-homok bánya bemutatóra.

Palocsai Jenő

Fotó: feol.hu

A közelmúltban súlyos vádakkal illettek egy bezárt bányaterületet, Pusztavám határában. Erről több cikk is megjelent a Fejér Megyei Hírlapban.

A Cica-homok bányát rekultiválják

Kezdetben nem volt egyértelmű., hogy melyik bányáról , illetve annak rekultivációjáról szól, de aztán a pusztavámi önkormányzat tisztázta a helyzetet. Az Oroszlány VI. – barnakőszén bánya, más nevén Cica-homok bánya területén megvalósított tájsebgyógyító rekultivációs program, a Komárom-Esztergom Vármegyei Kormányhivatal szerint rendben van, így a területet visszarendező társaság, jogi szempontból nem marasztalható el.

Hogy bárki meggyőződhessen arról, hogy nem folyt és nem folyik környezetkárosítás a Cica-homok bányában, mindenkit meghív a Vértesi Környezetgazdálkodási Kft a tájsebgyógyító rekultivációs program bemutatójára. Az eseményre október 8-án, délután 17 órakor kerül sor, a Pusztavámi Művelődési Házban. A Nickelsdorf tér 4. szám alatti épületben tartandó program több részből áll.

A cica-homok bánya korábban egy tájseb volt, de a rekultivációnak köszönhetően visszatér a természet
Fotó: feol.hu

Bemutatják a bánya jövőképét is

–A rekultivációs program céljainak és megvalósításának általános ismertetése, illetve a műszaki rekultiváció során alkalmazott technológiák és anyagok, valamint a környezeti hatások bemutatása. A rekultivációs program természetvédelmi célkitűzéseinek és eddigi eredményeinek bemutatása és végül a program erdészeti és ökológiai célkitűzéseinek és jövőképének bemutatása–áll a gazdasági társaság meghívójában. A bemutatón megjelennek majd a cég képviselői, akiknek az is feladata, hogy megválaszolják a jelenlévők által feltett kérdéseket.

Várják azokat, akiknek fontos a fenntarthatóság

A bemutató szervezője meghívójának végén kiemelte:

–A Kft. szeretettel vár minden érdeklődőt, a személyes környezete és a természeti értékek megóvása iránt elkötelezett pusztavámi lakost, illetve mindazokat, akik számára fontos a fenntarthatóság és az ember alkotta, s az ember számára is élhető környezet. –

A programon való részvétel ingyenes, és az ügyben leginkább érintettek, a vízbázisuk tisztaságát féltő pusztavámiak, saját szemükkel bizonyosodhatnak meg arról, hogy hogy tájsebgyógyítás, vagy környezetkárosítás folyik? PJD

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában