Különleges tárlatvezetés

2 órája

A Seuso-kincsnek zenél a velencei tehetség

Őszi, szüreti dallamok és énekek hangja tölti be hétvégén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) több kiállítótermét. Zenés tárlatvezetést tartanak az egyes múzeumi tárgyakhoz kapcsolódva a velencei Czeilinger Izabella közreműködésével.

Tóth Sándor

Czeilinger Izabella népzenész és népdalénekes lesz szombaton az MNM zenés tárlatvezetője

Forrás: Czeilinger Izabella facebook oldala

Múzeumi sétára várja az érdeklődőket az MNM október 19-én délelőtt. A résztvevők Kálmándy Zita zenetörténész és Czeilinger Izabella népzenész/népdalénekes értő „kalauzolásával” fedezhetik fel a gyűjteménynek azokat a tárgyait, amelyek az őszhöz és a szürethez kötődnek. A múzeumi tárlatvezetés egyik helyszíne lesz a Seuso-kincs állandó kiállítása. A Fehérvár közelében előkerült ezüstkészlet több darabja is kötődik a borhoz, a borfogyasztáshoz. Egyike ennek a Dionüszosz-korsó, amelyben a rómaiak által kedvelt nedű került az asztalra. A korsót szőlőlevelek díszítik, s a bort és a mámort megtestesítő istenségnek, Dionüszosznak a kíséretében megjelennek rajta a borünnep szereplői, táncosok és zenészek.

A tárlatvezetést zenével és énekkel kísérő tehetséges fiatal művész jelenleg a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója. Velenceiként a fehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium növendéke volt, helyi népzenei és énekesi fellépései is emlékezetesek. Korábbi sportsikerei – mint kajakozónak – a Velencei-tó partjáról bontakoztak ki. A népzene és a sport közötti válaszútjáról lapunk és online híroldalunk külön tudósításban is beszámolt.

Czeilinger Izabella kérdésünkre válaszolva a Magyar Nemzeti Múzeumban való fellépéséről a következőket mondta el:

– A tárlatvezetés során vegyesen szólaltatok meg énekes és hegedűs összeállításokat, amelyek szorosan fűződnek a hagyományos paraszti kultúra őszi szokásrendjéhez. Felcsendülnek a délelőtt folyamán boros, mulatós dallamok, velük a Seuso-kincsek csodálatos edényeit, korsóit szeretnénk „életre kelteni”, de megszólalnak majd a pásztorélethez kötődő lírai dallamok is. Valamint még sok más gyönyörű magyar népdal a szüret és az ősz témáiban. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Az október 19.-i délelőtt zenés tárlatvezetésen kívül az ország elsőszámú múzeuma délután a képzőművészet iránt érdeklődőket is várja. Mindazokat a művészeket és műkedvelőket, akiket inspirálnak a Seuso-ezüstkészlet kincsei. Az alkotók három órás időtartam alatt örökíthetik meg a késő római ötvösművészet míves tárgyait. A Vonalvezetés című „múzeumi rajzszakkőrt” Gerber Pál Munkácsy-díjas festőművész vezeti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában