Műszeres vizsgálat

2 órája

Akusztikus tomográffal vizsgálták meg a Zichy liget idős japánakácait

Mint ahogyan arról korábban beszámoltunk, harminc fát vágnak ki hétfőn a Zichy ligetben. Az idős japánakác fákat előzőleg műszeres vizsgálatnak vetette alá a városgondnokság, melynek során a faápoló szakmérnökök megállapították, hogy sok fa üreges és így azok veszélyessé váltak.

Gombor Lili

A városgondnokság faápoló szakmérnökei vizsgálták meg az idős japánakácokat a Zichy ligetben

Forrás: Székesfehérvár Városgondnokság

Fotó: Székesfehérvár Városgondnoksága

A városgondnokság faápoló szakmérnökei a fákat vizsgálva sokszor a vizuális vizsgálat során nem találnak rendellenességeket, azonban a törzset kézzel megkopogtatva kongó hangot tapasztaltak. Így FAKOPP műszerrel, vagyis akusztikus tomográffal is megvizsgálták a fákat, amely kimutatta a törzsben és a nagyobb vázágakban található korhadásokat és üregeket.

A faápoló szakmérnökök már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy az idős japánakácok jelentős része balesetveszélyessé válhat rövid időn belül. A Zichy ligetben  az elmúlt években egyre több feladatot adott a parkfenntartó szakembereknek a veszélyes ágak levágása. Most, hogy műszeres vizsgálat is bizonyította azt, amit már sejteni lehetett, elengedhetetlenné vált egyes fák kivágása

A városi épített környezetben, lakóházak mellett, parkolók, járdák felett rendkívül fontos a faállomány, de a balesetveszély megszüntetése elsődleges tényező. Éppen ezért ellenőrzik a nagyra nőtt fákat a városban és ha szükséges, elvégzik a fiatalító beavatkozásokat. 

A liget biztonságossá tétele mellett a városgondnokság nagyobb méretű koros fákat ültet a kiöregedett és veszélyessé vált fák helyére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában