Konferencia és kiállítás a múzeumban

2 órája

Alumínium: Az ipari örökségvédelem szerteágazó témáját boncolgatták (videó)

Október 4-én nyitották meg az V. Bányászati és Kohászati Kiállítóhelyek és Gyűjtemények Konferenciáját. Az esemény egyben a II. Országos Ipari Örökségvédelmi Konferencia is. A Köfémen tartott szakmai megbeszélésen tíz előadáson keresztül járták körbe a múzeumokat érintő fontosabb témákat.

Palocsai Jenő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron, a Zombori úton található Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ipartörténeti és Alumíniumipari Gyűjteménye adott otthont október 4-én, az V. Bányászati és Kohászati Kiállítóhelyek és Gyűjtemények Konferenciájának. Ez a megbeszélés egyébként a II. Országos Ipari Örökségvédelmi Konferencia is.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az ipari örökség mindenütt jelen van

A délelőtt 10 órakor kezdődő program köszöntőkkel, ünnepi beszédekkel kezdődött. Ezt az a szalagátvágás követte, mely a múzeum egy új részlegét avatta. A tárlókban elsősorban a bauxit különböző alakjai, formái és színei láthatók, de más, értékes kőzetek, köztük achátok, akvamarinok és hegyikristályok is csillognak a múzeumi megvilágításban.

– Az ipari örökség szinte mindenütt jelen van, szinte ugyanúgy, mint egy tájház. Az adott településnek hozzátartozik az identitásához, legyen az egy kis iparváros, vagy egy bányásztelepülés. Úgy gondoltuk, felélesztjük a kapcsolatot a civil szervezetek között, a kis és nagy múzeumok között, és ezért hívtuk életre az Ipari Örökség Konferenciát két évvel ezelőtt. A látogatókat tekintve igen fontos terület ez, hiszen az Európai Ipari Örökség Útja a legnépesebb az ilyen kulturális utak között. Több, mint 1200 helyszín van benne, és az olyan speciális helyei is nagyon népszerűek, mint például a Vaskultúra Útja. A nagy műszaki, közlekedési múzeumok a leglátogatottabb múzeumok közé tartoznak a kontinensen, sokan kíváncsiak a kiállított, értékes tárgyakra, ám nem csak ezek a fontosak. Ipari örökség lehet a Laci bácsi kismalmától kezdve az évszázados üzemig bármi. –mondta el a kiállítás megnyitója előtt Domonkos Csaba, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ipari Örökség Főosztályának vezetője.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nehéz, de be lehet vonni a fiatalokat

A köszöntőket és a megnyitót követően megkezdődtek az előadások. Az első, elsősorban a nemzetközi pályázatokról szólt. Az előadótól megkérdeztük, honnan vannak ilyen irányú tapasztalataik, illetve hogy a fiatalokat meg lehet-e szólítani olyat területekkel, mint a vendéglátás, a kohászat, az ipar, a bányászat, vagy éppen a múzeumok világa?

– A nemzetközi projektek tapasztalatait választottam előadásom témájául. A Múzeumok és Látogatók Alapítvány képviseletében vagyok most itt, de korábban a Magyar Vendéglátóipari Múzeumban dolgoztam, mint múzeumpedagógus. Egy civil szervezettel és egy múzeummal valósítottam meg projekteket, és aztán átültem a másik oldalra. Most a projekteket elbírálók közé tartozom, és most innen látom a nemzetközi projekteket.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ismerni kell az alumínium felhasználási területeit

A fiatalokat meg lehet fogni, de nem könnyű. Előfeltétele a bevonásuknak, hogy megtaláljuk a relevanciát az adott témában. A múzeumi témák általában elég elvontak, különösen a mai fiatalok számára, ezért azokat a pontokat kell nekik megmutatni, amelyek a mai életükhöz fontosak lehetnek. Így hát ha például alumíniumról van szó, akkor mindenképpen be kell mutatni, hogy hol használják jelenleg ezeket az anyagokat, hogy milyen alapanyagok találhatók a természetben, de meg kell azt is mondani, melyik hogyan keletkezett. Ami még nagyon fontos lenne az a történetek bemutatása, de mégsem kap elég figyelmet ez a terület. Be kellene mutatni az embereket, akik tudósként, kutatóként, bányászként, vagy éppen kohászként ezen a területen dolgoztak, és nem csak őket magukat, hanem az életüket, a történetüket is. Nem mellesleg minden alkalommal érdemes belefűzni egy kis humort is, mert az mindig segít a fiatalok figyelmének ébrentartásánál. –nyilatkozta lapunknak az első előadó, Miszné Korenchy Anikó.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az előadás sorozat keretében többek között szó esett arról, hogy hogyan válhat működővé egy kulturális útvonal és hogy mi is az a Vaskultúra Útja? Feltették a kérdést, hogy kinek mire van szüksége a múzeumokban? Érintették a közösségi identitást, a hungarikumokat, nemzeti értékeket, emellett kerestek célokat, kitörési pontokat is a konferencia előadói és résztvevői. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában