Nem hagyják feledni

2024.10.22. 11:47

Az 56-os áldozatokért tartottak imádságos megemlékezést (galéria)

A Szent István Székesegyház oldalához rögzített emlékkereszt alatt emlékezett meg Fejér megye és Székesfehérvár az 1956-os eseményekről, a helytállásról, és természetesen a hősökről, az áldozatokról. Az október 22-én délelőtt tartott eseményen több vallás vezetője közösen imádkozott a résztvevőkkel.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Egyházmegye szervezésében a székesegyház emlékkeresztjénél emlékeztek meg az 56-os áldozatokról, a forradalom 68. évfordulóján. Az imádságos megemlékezésen részt vett a vármegye, a megyeszékhely vezetése, de jelen voltak iskola-, illetve intézményigazgatók, katonák rendőrök és persze gyermekek is.

A reggeli hűvös szélben lobogott a lyukas zászló, mikor megkezdődtek a beszédek.

– Mikor aggodalommal hallgatjuk a híreket, melyek pusztításról és háborúkról szólnak, és amikor aggodalommal kell néznünk a terveket, amely önazonosságot csorbítani kívánják és amikor látjuk, hogy valamilyen furcsa, nagy masszává akarják tenni azt, ami európai, ami keresztény, akkor nekünk jó és fontos 1956 hőseire tekinteni, mert ők az életüket is kockáztatták azért, ami fontos. Mert szerették a magyart, a hazát, Szent István népét és Mária országát. – fogalmazott Spányi Antal megyéspüspök.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A másik megemlékező ünnepi díszbeszédet Székesfehérvár díszpolgára mondta október 22-én, a bazilika árnyékában. Warvasovszky Tihamér felidézte azokat az eseményeket, melyekre emlékezve büszkén állhat itt az utókor. Elmondta, hogy milyen emberfeletti akarat és kitartás jellemezte a fiatalokat a fővárosban, de nem felejtette ki beszédéből a helyi, pontosabban székesfehérvári tragédiákat sem. A korábbi polgármester emlékeztetett mindenkit arra, hogy Székesfehérváron, a Szabó palota előtt is összegyűltek a helyi fiatalok október 24-én, és ennek következménye az lett, hogy a tömegbe lőttek egy sorozatot, amely hat halálos áldozatot szedett.

A verssel kezdődő, imádsággal és beszédekkel folytatódó eseményen, az ökumenikus imát követően koszorúkat helyeztek el az emlékkereszt tövéhez. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában