A Corvin köz két harcosa felháborodott, de nem csodálkozik

5 órája

Becstelenség a lyukas zászló kisajátításának kísérlete

A Tisza Párt és Magyar Péter az ötvenhatos forradalom és szabadságharc jelképét, a lyukas zászlót kívánja felhasználni politikai céljaira. A FEOL-nak a Corvin köz két egykori harcosa mondta el ezzel kapcsolatban a határozott véleményét.   

Tihanyi Tamás

Lyukas zászló az ötvenhatos mártírok parcellájában

Fotó: FMH-archív

Cey-Bert Róbert Gyula író, a Corvin köz veteránja, egykori szabadságharcos minden esetben kiáll a forradalom valódi eszméjéért, ha azt szükségesnek látja.

– Ez minden ötvenhatost felháborít, hiszen a forradalom és a szabadságharc a nemzetről, a nemzet idegen befolyásolástól való védelméről, a becsületről szólt – mondta Cey-Bert Róbert Gyula, aki 17 évesen vett részt a budapesti harcokban, majd külföldre menekült. – Emlékezhetünk rá, hogy a betört kirakatú üzletekből semmi sem tűnt el, mert egy tiszta forradalom volt, de az, amit Magyar Péter képvisel, nem a becsületről, hanem éppen ellenkezőleg, a becstelenségről szól. Amit megtett a feleségével, hogy ávós, III/III-as módszerrel lehallgatta és zsarolta, pontosan az ellenkezője annak, amit 1956 képviselt: a magyarságot, a magyar történelmet, a szabadságot, és főként a becsületet. A kisajátítási kísérlet elárulja, beszennyezi azt az értékrendet, amiért mi harcoltunk, amit mi képviseltünk. Ezt nem csak én, hanem minden olyan egykori ötvenhatos így gondolja, akivel kapcsolatban vagyok, és akivel erről beszéltem.

Cey-Bert Róbert Gyula író a Távol-Keleten élt, onnan települt haza és dolgozott a Kodolányi János Egyetemen is
Fotó: FMH-archív

A szabadságharc egyik legismertebb helyszíne a budapesti Corvin köz, ott áll a mára fogalommá vált pesti srácot megidéző Jancsi-szobor. Az alkotást sokak szerint Varga Jánosról mintázták, de ő ez ellen tiltakozik: „Nem rólam mintázták, hanem Rólunk”.

– Olyan nagyon nem lepődtem meg, és megmondom, hogy miért – mondta, amikor rákérdeztem Magyar Péter ötletére. – Volt már előtte más nyomorult is, aki megpróbálta ötvenhatot a reformkommunisták érdemeként feltüntetni, úgy beállítani, hogy ők kezdték a forradalmat. A Gyurcsányék is ezt csinálták, volt a pofájukon bőr ahhoz, hogy igyekezzenek kisajátítani maguknak a történteket. Én 1956. október 23-án, 16 éves fejjel Budán csatlakoztam a tüntető tömeghez és már aznap délután láttam az első lyukas zászlókat, amelyekből kitépték Rákosi gyűlölt címerét. Azok a pillanatok egész életemben elkísértek és itt vannak velem a mai napon is. Az a lyukas zászló olyan, mint Rákóczi zászlaja volt, amire ráhímezték: „Pro Patria et Libertate!”, azaz „A hazáért és a szabadságért!” Ez örökké megmarad a magyar történelemben és remélem, örökre megmarad a magyar történelemben az a zászló is, amelyből kivagdosták Rákosi gyűlölt címerét, majd a kommunista hóhérok ezért kivégezték a nemzet legértékesebb fiait.

Szabó János pomázi otthonában idézte fel a FEOL-nak életének meghatározó időszakát
Fotó: FMH-archív

Magyar Péternek ez nem a saját ötlete, Sorosék nagyon jól megfizetik ezért, szögezte le Varga János.

– Nagyon felháborodtunk és meg vagyunk döbbenve, de ezektől minden piszkosság és nemzetgyalázás elképzelhető. Vagyunk páran, akik még élünk, én most már a 85. évemet taposom és nekem Wittner Mária harcostársam volt a Corvin közben. Ő is mindig tiltakozott ellene, ha valaki megpróbálta kisajátítani a forradalmunkat. Én százával tűztem ki a lyukas zászlót a rendhagyó történelemórákon itthon és a határon túl is, mindenhová elvittem és elmondtam az igazságot. A lyukas zászló nem a kommunistáké! Nagyon komoly felzúdulásnak kellene lennie ahhoz, hogy ezek a nyomorult emberek ilyesmivel többet soha ne próbálkozzanak!

Varga János nem érti, miként lehetséges, hogy olyan sokan nem vették észre, ahogyan Magyar Péter szép lassan eladta magát Soroséknak.

– A fiataloknak még nagyon sokáig védeniük kell a lyukas zászlót. Kis levente puska volt velem a Corvin közben, a tusába bele volt vésve: „Pro Patria et Libertate!” Nekem már nem tud ártani semmilyen nyomorult, mert a sír szélén vagyok, de még egy darabig el akarom mondani a véleményemet. Ahogyan nekünk fontos volt 1956-ban fegyvert fogni, ugyanolyan fontos most megvédeni a lyukas zászló igazságát!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában