Szakértő válaszol

2 órája

Cserbenhagyásos gázolás: Elkerülhető lett volna a tragédia?

Mint azt korábban megírtuk, kedd este Székesfehérvár belvárosában súlyos, cserbenhagyásos baleset történt. Egy, a zebrán zöld gyalogosjelzés mellett átkelő 16 éves fiút gázolt el egy autó, a sofőr segítségnyújtás nélkül tovább hajtott. A fiatalt életveszélyes állapotban szállították kórházba, a sofőr ellen azóta eljárás indult. Kérdés, mi mindenre kellett volna ügyelniük a közlekedésben résztvevőknek ahhoz, hogy ne történjen baleset.

Gombor Lili

Illusztráció!

Fotó: Shutterstock

Egy 16 éves fiú éppen barátaival sétált kedd este Székesfehérváron, mikor a zebrán – zöld gyalogosjelzés mellett – elgázolta egy nagy sebességgel érkező autó. A fiatal jelenleg életveszélyes állapotban fekszik a kórházban, a sofőr pedig, aki segítségnyújtás nélkül továbbhajtott, azóta feladta magát a rendőrségen. A rendőrség az ügyben segítségnyújtás elmulasztása bűntett és közúti baleset gondatlan okozása vétség gyanúja miatt indított nyomozást.

 

Megelőzhető lett volna a baleset?

A hír az egész országot bejárta, és sokakban felmerült a kérdés, hogyan és miért gázolta el az autós a szabályosan közlekedő gyalogost. Megkeresésünkre a rendőrség közölte, hogy az ügyben "ittasság gyanúja nem merült fel. További információ a nyomozás érdekeire tekintettel nem adható".

Makk Gyula, Fejér vármegyei KRESZ-oktató elmondta, hogy amennyiben a gyalogos zöld jelzést kap, miközben az autós piros jelzést, utóbbi viszont nem tartja azt be, és nem áll meg a piros jelzésnél, úgy egyértelműen a sofőr hibázik. Ha a szemben közlekedők egyszerre kapnak zöldet, a bekanyarodó járművel elsőbbséget kell adni a gyalogosoknak, ha azon az úton haladnak át, amelyre az autós tovább kíván haladni. – Van egy másik szabály is: a gyalogosátkelő-helyet mindig fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel kell megközelíteni. Ha gyalogos érkezik, számítani kell arra, hogy szabad jelzésre vár és le akar lépni. Ha lelépett a járdáról, akkor az elsőbbségadás kötelező – mondta el az oktató, hozzátéve, hogy a gyalogosnak is van kötelezettsége. A gyalogos csak akkor léphet le a járdáról a zebrára, ha meggyőződött a biztonságos lelépés lehetőségéről. Ha féktávolságon belül lelép a gyalogos egy autó elé, akkor van esély rá, hogy elütik. Ezért a gyalogosnak is fel kell mérnie, biztonságos-e a lelépés, és az érkező autós látja-e őt, érzékelte-e a lelépés szándékát. Nagyon fontos, hogy a gyalogosok átkelés előtt mindig nézzenek alaposan körül. A biztonságos közlekedés érdekében ne legyen bedugva a fülünk zenehallgatás miatt, mert kizárjuk a környezet figyelmeztető hangjelzéseit.

 

Mit jelent a cserbenhagyás?

A Büntető Törvénykönyv 239. paragrafusa szerint ha a közlekedési balesettel érintett jármű vezetője a helyszínen nem áll meg, illetve onnan eltávozik, mielőtt meggyőződne arról, hogy valaki megsérült-e, illetve az életét vagy testi épségét közvetlenül fenyegető veszély miatt segítségnyújtásra szorul-e, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A megállási és meggyőződés-szerzési kötelezettség nemcsak a balesetet okozó személyt terheli, hanem mindazokat, akik általában a közlekedési baleset kapcsán érintettek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában