Szakmai konferencia

2 órája

Epilepszia gyermekkorban: mit kell tenni egy-egy roham esetén? (galéria)

Epilepsziás gyermekek ellátásról szóló szakmai konferenciának adott otthont október 8-án, kedden a Városháza díszterme. Az eladók között köszönthették a résztvevők Deák György főorvos gyermekneurológust, ifj. Pápai Imre vezető mentőtisztet és Farnas István Gézát a Rév Ambulancia intézményvezetőjét, a program szervezőjét.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A konferencia Deák György előadásával indult, melyben az epilepsziás gyermekek köznevelésben való ellátásáról beszélt. Mint mondta: azért fontos erről beszélni, mert hetente 2-3 új epilepsziás gyermekről szereznek tudomást. Ennek ellenére a köznevelésben dolgozók sok esetben nem tudják, hogy mit kell tenniük, mert nem kapnak kellő útmutatást. 

Epilepszia gyermekkorban
Epilepszia gyermekkorban: Deák György a köznevelésben dolgozóknak árult el hasznos információkat.
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Három epilepsziás állapotot kell megkülönböztetni

A statisztika szerint a gyermekek 1-1,5 %-a epilepsziás, de az alkalmi rohamok ennél jóval gyakrabban előfordulnak. Ahhoz, hogy a pedagógusok, nevelők tudják mit kell tenniük, ismerniük kell a betegséget, valamint azt, hogy három külön állapotot különböztetünk meg: az epilepszia rohamot, az epilepszia betegséget és az epilepszia szindrómát – hangzott el. 

A kialakulás okai

A betegség kialakulásának több oka lehet a főorvos gyermekneurológus szerint, okozhatja többek között fejlődési rendellenesség, agydaganat, genetikai betegség, születési károsodás, de az is előfordulhat, hogy nincs konkrét ismert ok. Jó hír ugyanekkor, hogy a gyermekek életkoruk előrehaladtával kinőhetik az epilepsziát. 

Kezelési módok

Amennyiben beigazolódott az epilepszia és felállt a diagnózis kezdetét veheti a betegség kezelése, amelynek több módja is van. Ez lehet gyógyszeres kezelés, epilepszia/tumor sebészet vagy pszichés támogatás, de az életmódi tanácsok és a roham provokáció kerülése is segíthet. Emellett vannak kiegészítő kezelések is, ilyen a vitaminkúra, a ketogén diéta és a CBD is. Fontos ugyanekkor, hogy a megfelelő kezelési mód megállapítása több tényezőtől függ, akár az epilepszia „súlyosságától”, akár egy-egy roham időbeni elhúzódásától – tudtuk meg a szakember előadásából.

Görcsroham ellátása kórházon kívül

Deák Györgyöt ifj. Pápai Imre vezető mentőtiszt követte, aki a görcsrohammal járó rosszullétek kórházon kívüli ellátásáról árult el hasznos információkat a jelenlévőknek. Mint mondta nem csak az epilepszia okozhat görcsrohamot, de nagy százalékban ez áll a háttérben. Az epilepszia mellett görcsrohamot idézhet elő a lázgörcs, a metabolikus zavarok, a központi idegrendszert megtámadó fertőzés és a stroke, de lehetnek egyéb külső okok is. 

Első teendők

Görcsrohamos betegnél kórházon kívüli ellátás esetén az első teendők között említette azt, hogy meg kell győződni a helyszín biztonságosságáról, de ugyanilyen fontos a sérülésektől való védelem, különös tekintettel a fejre, a légutak megnyitása és a 112-es segélyhívó hívása. Tilos ugyanekkor a nyelv kihúzása, a száj feszegetése, különböző tárgyak erőltetése a fogak közé és a végtagok leszorítása. 

Függőségek kialakulása

Végül Farnas István Géza osztotta meg gondolatait a függőségek kialakulásának folyamatáról, illetve annak megelőzéséről. Hangsúlyozta, egy család, amikor krízis lép fel, például egy betegség, akkor különféle módon szabályozza az érzelmeit, ez lehet akár az alkohol, gyógyszer, dohányzás vagy valamilyen kábítószer is. Az elmúlt évben több mint 1500 diákkal találkoztak az intézményükben, akik valamilyen függőséggel küzdenek. A helyzetet tovább tetézik azok a reklámok, amelyek nap, mint nap körülvesznek minket a köztereken, az interneten és a tévében. Sok például az alkoholfogyasztást hirdeti.

Van kiút

A függőség leküzdésében nagyon fontos az érzelmi háló, a jó érzelmi kapcsolat a párunkkal, a családunkkal és a barátainkkal, a stresszcsökkentés és az időleges gondtalanság. De segítség lehet a megfelelő terápia is, amennyiben nyitott rá az érintett.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában