Elsők vagyunk Európában

2 órája

Exkluzív felvételek a Hunor mentőcsapat helytállásáról (videó)

Hajdúszoboszlón elképesztően nehéz gyakorlópályán teljesítették azokat a nemzetközi követelményeket, amelyek feljogosítják a mentőszervezet tagjait arra – köztük négy dunaújvárosi és két székesfehérvári tűzoltót –, hogy hivatásos mentőcsapatként a határokon túl is bevethetőek legyenek. A Hunor mentőcsapat ismét bizonyította rátermettségét!

Kecskés Zoltán

Fennakadás nélkül teljesítette a harminchat órás újraminősítő gyakorlatot a HUNOR Mentőszervezet Hajdúszoboszlón.

Fotó: BM-OKF

Emlékezhetünk például a 2023-as törökországi földrengésre, amikor is emberfeletti munkájuk során a mentőszervezet összesen 17 ember életét mentette meg, köztük 3 gyermekét. Igazi hősök ők, hatalmas szükség van a munkájukra a különféle veszélyhelyzetekben.

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Kilenc ország szigorú szakértői előtt bizonyították felkészültségüket a Hunor Mentőszervezet tagjai.
Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság / Szőke Péter

BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közzé tett videójában láthatjuk a csapatot bevetés közben, a hajdúszoboszlói  minősítő vizsgán, ahol kilenc ország szigorú szakértői előtt bizonyítják felkészültségüket olyan nehéz terepen, amelyhez hasonló csak valódi földrengés vagy egyéb katasztrófa után várja a mentőcsapatokat. A műveletek egy földrengés utáni kutatómunka forgatókönyvét követték.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arról tájékoztatott, hogy  az Európában található harmincnégy, úgynevezett nehéz minősítésű (USAR) csapat közül Magyarországé az első, amely harmadszorra is megújította az ENSZ INSARAG minősítését. A Hunor 78 taggal és 6 kutyával végezte a feladatokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában