Arcanum

2 órája

Fejér évfordulós emlékei

Baráth Eszter

Fejlődött a város

Új városrész – ezzel a címmel számoltak be 1960-ban ezen a napon a mai Dunaújváros bővítéséről. „A helyet ahol az új városrésznek fel kell épülnie, márkijelölték. Festői környezetben, a Dunapart és az óváros között fog elhelyezkedni és ha megépül, egyike lesz a dunaparti létesítmények legszebbikének. Egyik oldalon a Dunára és a kikötő részletére nyílik majd kilátás, másik oldalon pedig az óváros, az egykori Dunapentele aprócska házai szegélyezik majd a modern, szép városrészt” – írta hatvan évvel ezelőtt a Fejér Megyei Hírlap. „A tervek szerint 13 300 ember részére kell biztosítani lakást ezen a részen, s az ÉM külön kívánsága szerint ebből 2400 kétszemélyes garzon lakást kell tervezni. A tervek ennek megfelelően készültek, s a kialakult vélemények szerint az új városrész három zárt lakóegységből fog állni. A lakóegység házai négyemeletesek lesznek, s középen egy-egy összesen három, nyolcemeletes épület fog állni. A három lakóegység közepén pedig, egy kilencemeletes központi épület emelkedik majd. Ebben kapnak helyet az építendő garzonlakások” – írták a tervekről.

Múzeumi hónap

1970 októberében múzeumi hónapot tartottak Székesfehérváron. Erről természetesen megyénk napilapjában is beszámoltak: „Aki figyel a múzeumi hónap mondanivalójára, annak kétségtelen valami hasonlót sugall: hallgassuk a művet... A régészeti leleteket, a műemlékeket, a művészi alkotásokat nézve, kissé szálljunk magunkba és próbáljuk megérteni régi korok, régi és mai művészek üzenetét az élőkhöz. Az októberben megsokasodó kiállítások, tárlatvezetések megteremtik az alkalmat arra, hogy több ember társaságában is négyszemközt maradjunk a művel.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában