Vajtán futballoznak a fehérvári öregfiúk is

2 órája

A Vidi veteránjai is részt vesznek a hétvégi eseményen

Az Országos Veterán Labdarúgó Egyesület ezúttal szombaton 10 órától a Fejér vármegyei Vajta sportpályáján rendezi meg a Kárpát-medencei Veterán Labdarúgó Tornát, amelyen a Vidi labdarúgói részt vesznek. Immár hatodik alkalommal kerül sor a határon túli csapatok részvételével zajló rendezvényre.

Horog László

A fehérvári öregfiúkat Tiber László (a kép jobb szélén) vezeti Vajtán is. A korábbi válogatott csatárt néhány hete, 75. születésnapján köszöntötték a Sóstói Stadionban, balra Balogh Attila, a Fehérvár FC ügyvezetője, középen Németh János, a fehérvári utánpótlás technikai vezetője

Fotó: Horog László / FMH

A rendkívül népszerű, a magyarság összetartozását szimbolizáló sportrendezvényen nyolc csapat harcol egymással. Három együttes - a Topolya, a Lendva és az erdélyi Érmihályfalva - az elszakított országrészekből érkezik Vajtára. A három határon túli csapaton kívül a debreceni DASE, a nyíregyházi Hed Land, a Miskolc-Főnix, a Szeged és a Vidi veteránjai mérkőznek a Kárpát-medence legjobb veterán labdarúgócsapata címért. Az együttesek futsal méretű pályán, a kispályás labdarúgás szabályai szerint játszanak egymás ellen. A nemzetközi veterán tornát 2021 óta bonyolítják, a Fejér vármegyei Vajta lesz a hatodik házigazda. Eddig Pécsen, Dabason, Szeged-Dorozsmán, Székesfehérváron és az FTC Sportcentrumában küzdöttek egymással a veteránok.

- Az Országos Veterán Labdarúgó Egyesület az időskori labdarúgók egészséges életmódjának népszerűsítését tekinti fő feladatának. Az időskori testmozgás egészségügyi és mentális hatásai nyilvánvalóak. Emellett az időskori társas kapcsolatok felújítását, kibővítését is pozitívan befolyásolja ez a rendezvény. Nagyon fontos hatása a nemzeti összetartozás érzésének erősítése, ugyanis a határon túli magyar csapatok számára óriási élmény találkozni az anyaországban élő magyarokkal. A rendezvény csúcspontja ezúttal is a „harmadik félidő” lesz, amikor terített asztalok mellett elevenítik fel a régi és újabb történeteket a résztvevők" – jegyezte meg Őze Tibortól, az Országos Veterán Labdarúgó Egyesület elnöke, aki mindig szívügyének tekintette a rendezvényt.

A fehérvári öregfiúk gárdáját a korábbi kétszeres válogatott csatár, Tiber László vezeti, aki 1971 és 1982 között 220 mérkőzésen játszott a Vidiben, majd Siófokon szerepelt az élvonalban. Húsz éve tagja a koronázóvárosi, öregfiúk együttesnek. Amikor az aktív futballal szakított, 1990-ben, negyven évesen, ausztriai csapatától hazatérve azonnal csatlakozott a piros-kékek öregfiúk együtteséhez, az első időszakban nagypályán szerepeltek. Később következett a kispálya, Tiber immár öt éve, térdműtétje után szakított a focival, pályára már nem lép, csapatvezetőként, amolyan Minarik Edeként irányítja az öregfiúkat.

- A hazai, országos veteránbajnokságban szereplő csapatok közül többen jelen lesznek a vajtai rendezvényen, összesen nyolc együttes rúgja majd a labdát. Mi legutóbb, pár héttel ezelőtt, Pécsett ezüstérmesek lettünk a honi fináléban a Nagykanizsa mögött, örömmel fogadtuk el a meghívást a vármegyénkben zajló eseményekre. Az esemény színvonalát emeli, hogy külhoni együttesek is neveztek, az eredeti elképzelések szerint a Dunaszerdahely melletti Nádszeg gárdája is érkezett volna, de végül ők megbetegedések miatt lemondták a részvételt. Nádszegen amúgy rendszeres vendég a Videoton öregfiúk csapata, az ottani tornát többször megnyertük. Sajnálom, hogy ezúttal nem csapunk össze velük, helyettük a Lendva érkezik. Biztosra veszem, hogy ők is komoly játékerőt képviselnek – közölte Tiber László, a fehérváriak csapatvezetője.

A torna díszvendégei a magyar labdarúgás egykori kiemelkedő szereplői lesznek. Eljön Csank János mesteredző, korábbi szövetségi kapitány, aki a Vidivel történelmi bajnoki címet szerzett a másodosztályban, az ezredfordulón több mint 100 pontot gyűjtve lettek aranyérmesek a második vonalban, magabiztosan jutottak vissza az elitbe. Eljön Szabó József, a Videoton az 1984-85-ös idényben az UEFA-kupa döntőjéig menetelő csapatának legendás gólkirálya, valamint Kiss László 33-szoros válogatott labdarúgó. Utóbbi a legmagasabb osztályban a Pécsi Mecsek FC-ben bemutatkozó, majd a Kaposvári Rákócziban is szereplő, kiváló csatár karrierjének legszebb időszakát a hetvenes évek végétől a nyolcvanas évek derekáig a Vasasnál töltötte. A szombati torna védnöke Térmeg György, Vajta polgármestere.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában