A verseny úttörőnek bizonyult

3 órája

Fejér vármegyei siker a Belügyi Drón Kupán

Két helyezést is elhozott a katasztrófavédelem a remeteszőlősi bázison október 7-én megrendezett I. Belügyi Drón Kupáról, amelyen egy dobogós harmadik helyet és a legjobb drónpilótának járó elismerést szerezte meg. A katasztrófavédelem két csapatot is indított, a bronzérmes csapat tagja volt a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa is.

Gombor Lili

Forrás: Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az I. Belügyi Drón Kupa versenyen a dobogó harmadik fokára állhatott fel a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa, Olasz András tűzoltó százados. Az október 7-i belügyi versenyt a Belügyi Tudományos Tanács a Széchényi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központtal, a Cloud for Intelligent Airplace Zrt. szakmai közreműködésével, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány közösen szervezte meg. 

A kupa célja a tapasztalatcsere, a tudáspróba, az ismerkedés és a legújabb innovációk beépítése a hétköznapi munkamenetbe. Rétvári Bence belügyi parlamenti államtitkár a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrképző Akadémiáján megtartott megnyitón arról beszélt, hogy a drónok már  a rendőrség és a katasztrófavédelem mindennapjainak részei. A drónok segítik a közlekedés biztonságának fenntartását, az erdőtüzek felmérését, az árvízvédelmi feladatokat, a helyszínelést és a határvédelmet is. Hangsúlyozta, a kormány arra törekszik, hogy a drónok képességeit minél hamarabb, minél több területen ki lehessen használni – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A Belügyi Drón Kupa az első verseny a szakterületen dolgozók számára, korábban még nem volt példa hasonlóra. A megmérettetésen a csapatok egy harminc kérdésből álló tesztsor megoldása után kezdhettek hozzá a három részből álló gyakorlathoz. A hatfős csapatban a drónpilóta mellett egy segítő állt, míg négy felderítő a terepen dolgozott. Elsőként zászlókat kellett felkutatniuk és begyűjteniük, majd eltűnt ember keresésére indultak, végül pedig egy komplikált, drónnal teljesítendő akadálypálya nehézségeit kellett leküzdeniük.

A katasztrófavédelem harmadik helyet megszerző csapatát Karsay Viktor tűzoltó főhadnagy vezette, ő volt az egyik felderítő is, további három felderítője Bodó Bence tűzoltó hadnagy, Kormos Zoltán tűzoltó őrnagy és Pádár Zoltán tűzoltó százados volt, Vaskó László tűzoltó alezredes pilótát pedig Olasz András tűzoltó százados, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság informatikai osztályának kiemelt főelőadója segítette.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában