Kősüllő

Tegnap, 17:00

Fejérhez fűződik az egyik legszakállasabb horgász-rekord

Több mint harminc éve áll fenn a Duna rácalmási szakaszán regisztrált abszolút rekord. Azóta sem fogtak akkora kősüllőt az országban.

Németh Krisztián

Forrás: Mesterséges intelligencia által készített kép

Abban az évben, amikor elvégezték Magyarországon az első szívátültetést, amikor megjelent a Tankcsapda második nagylemeze, a Vidibe igazolt Horváth Ferenc az ifi NBI gólkirálya, és Dánia megnyerte a foci Eb-t nagy hal akadt horogra a rácalmási Duna-parton. 

Kősüllő (Sander volgensis)
Forrás: nebih.hu

1992-re datálódik a két kiló 20 dekás kősüllő kifogása – derül ki a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) és a Magyar Horgász című szaklap beszámolójából. Azóta sem regisztráltak a halfajból ekkora horogra kifogott példányt.

"Egy időben lecsökkent az állomány, majd védelmet kapott, ennek köszönhetően kezd visszaerősödni a kősüllő populáció" – tudtuk meg Nagy Attilától, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (HOFESZ) elnökétől.

Fotó: MOHOSZ

– Másfél, két kilós kősüllők gyakran horogra akadnak, a Dunán nem ritka az egy kiló fölötti fogás. Ennél élnek jóval nagyobb matuzsálemek a folyóban. A kősüllő Oroszországból, a Volga-mentéről származik. A hagyományos, úgynevezett fogas süllőhöz képest zömökebb a testfelépítése, intenzívebb a testén a csíkozottság, egységesebb a fogazata és intenzívebben támadja a táplálékot, ezáltal nagyon izgalmas kapásokat tud produkálni. Nagy csapatokban él, izgalmas egy ilyen halrajra rátalálni.

Az abszolút rekord a valaha volt legnagyobb fogást jelenti a különböző halfajokból, de emellett a legnagyobb, és leghosszabb fogások országos rangsorára is fel lehet kerülni.

– Rengeteg rekord kötődik Fejérhez. A Fehérvárcsurgói-víztározóhoz számos ponty-rekord fűződik, de a Dunáról is rendszeresek a nagy testű márna, harcsa, süllő bejelentések. 

Mint megtudtuk, országszerte jó a kapás. Márnából például rendszeresen 4-5 kiló fölötti példányokat fognak ki a horgászok – az abszolút rekordot a 2007-ben Drávapalkonyán kifogott közel nyolc kilós példány tartja. 

– Régen a halászok több száz kilós vizákat fogtak, ám a vízlépcső építések miatt ez a hal már nem tud felúszni a tenger felől. A Velencei-tóról pedig rengeteg rekord-amúr került ki, ahogy süllő, és csuka is – réved a múltba Nagy Attila.

A legrégebben élő országos abszolút csúcshoz 1989-ig kell visszamennünk az időben. A máig fennálló rekord az egykori Veszprém vármegyei horgászparadicsomhoz, a Viszlói-patakhoz fűződik, több mint hat kilós szivárványos pisztráng akadt horogra. 

Aki pisztrángot szeretett volna fogni, az odament. Egyébként Fejérben, a Malom-csatornába intenzíven telepítünk pisztrángot, és egyre gyakoribbak a visszafogások, jók a visszajelzések.

 – A rekordokat nem kötelező bejelenteni. Vannak olyan vízfelületek, ahol a csúcsfogásokért ingyenes éves területi engedélyt adnak. Fontos tudni, hogy az az igazi rekord, amit hitelesít például egy halőr, vagy két másik horgásztárs. Hosszú éveken át terjedtek a legendák arról, hogy a 2007 óta élő 8,11 kilós magyarországi balin-rekord valójában fehér busa volt. Ezért célszerű, ha hozzáértő ember hitelesíti a rekordfogást.

.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában