Szeizmusok

2 órája

Földrengések országszerte: Bodajk vitte a prímet szeptemberben

Több kisebb – és még kisebb – földrengést érzékeltek a szakemberek szeptemberben Magyarországon. E földrengések közül egy emelkedett ki, mégpedig Fejér vármegyében!

S. Töttő Rita

A mellékelt ábra az események epicentrumát és magnitúdóját szemlélteti

Fotó: Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium legfrissebb, szeptemberre vonatkozó adatai szerint Magyarországon és környékén szeptemberben 33 természetes eredetű, továbbá 127, úgynevezett antropogén eredetű szeizmikus regisztráltak. Az antropogén az emberi tevékenység által okozott vagy arra visszavezethető jelenségeket jelöli. Az antropogén földrengés olyan földrengéseket jelent, amelyeket közvetlenül vagy közvetve emberi tevékenységek, például bányászat, víztározók feltöltése, geotermikus energia kitermelés, vagy hidraulikus törés okoznak. Ezek a tevékenységek megváltoztathatják a földkéreg feszültségviszonyait, és így földrengéseket idézhetnek elő, amelyek gyakran kisebb intenzitásúak, de bizonyos esetekben jelentős károkat is okozhatnak. Az antropogén földrengések tehát az emberi hatás következményei a geológiai folyamatokban.

Az Obszervatórium tájékoztatása szerint a mért földrengések közül mindössze egy volt a lakosság által is érezhető, mégpedig szeptember 6-án. A földrengést Bodajktól megközelítőleg 4 kilométerre érzékelték, a rengés magnitúdója 2,3 volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában