A hősökért égtek a mécsesek

2 órája

Gyásznap: Az aradi 13-akra és szeretteikre emlékeztek Martonvásáron (videó!)

Meghitt, bensőséges megemlékezést tartottak a nemzeti gyásznapon a vidéki városban, az 1848/49-es szabadságharc mártírjainak tiszteletére. Megemlékezve mindemellett szeretteikről, akik férj és édesapa nélkül maradtak.

Kecskés Zoltán

Gyásznap Martonvásáron: „Az aradi vértanúk özvegyei és árvái" címmel tartott előadást Pletser Tamás lokálpatrióta, helytörténész.

Fotó: Kortyis Dávid

Már 175 éve annak, hogy Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, Pesten pedig az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az ő hősiességük, bátorságuk és a hátrahagyott szeretteik előtt tisztelegtek a martonvásáriak október 6-án este a BBK színháztermében. A kivégzett tábornokok – bár erről kevés szó esik a gyásznapokon –. többsége férj, családapa is volt, akik özvegyeket és árvákat hagytak maguk után.

gyásznap_aradi_vértanúk_koszorúzás_megemlékezés
A BBK színháztermében kihelyezett székek megteltek érdeklődőkkel.
Fotó: Kortyis Dávid

A martonvásári megemlékezésen hagyományosan Pletser Tamás lokálpatrióta, helytörténész  tartott érdekfeszítő és egyben szívekig-lelkekig hatoló előadást a témában. Őt hallgatva óhatatlanul könny csordult a jelenlévők szemébe.

Ahogy elhangzott: Az aradi özvegyek többsége el sem temethette a férjét, ám a „szerencsésebbek", ha titokban is, de leróhatták kegyeletüket. A halálra ítélt hazafiak utolsó éjszakájukon számot vetettek földi életükkel, megírták búcsúleveleiket szeretteiknek, amelyek egy része fennmaradt. Ezekből idézett Pletser Tamás „Az aradi vértanúk özvegyei és árvái" című előadásán.

gyásznap_aradi_vértanúk_koszorúzás_megemlékezés
Damjanich János és Csernovics Emília életútja és kapcsolata is szóba került az előadáson.
Fotó: Kortyis Dávid

Szó esett többek között  Damjanichné - Csernovics Emíliáról és a férjével való levelezésről is. Damjanich János tábornok, az aradi vértanúk egyike – akikhez egyébként későbbi hóhéra, Haynau is többször vendégeskedett otthonukban –  így próbálta vigasztalni a harcmezőről otthon maradt fiatal hitvesét: 

Bízzál az Istenben, s ne légy hát szomorú, mert ha haza megyek és rosszul fogsz kinézni, haragudni fogok.

 Damjanich később a kivégzés előtt írt búcsúszavaiban Magyarországért bajtársaiért és feleségéért is fohászkodott, imádkozott.

gyásznap_aradi_vértanúk_koszorúzás_megemlékezés
Mécsest gyújtottak a vértanúk emlékműve előtt. 
Fotó: Kecskés Zoltán

Pletser Tamás előadása után a Szent László Huszáregyesület hagyományőrző huszáraival a gyászolók megkoszorúzták és mécsest gyújtottak az Emlékezés terén lévő, az aradi vértanúk tiszteletére emelt kopjafát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában