Tapasztalatcsere és feltöltődés

2024.10.11. 11:30

Gyermekápolók országos kongresszusát tartották Fehérváron (galéria)

A Gyermekápolók XVII. Országon Kongresszusának tudományos előadásai olyan aktuális kérdéseket tárgyalnak, melyek a gyermekápolással foglalkozó egészségügyi szakemberek munkájának mindennapi részei. Legyen szó a beteg gyermekekkel és a szüleikkel való kommunikációról, vagy arrl, hogy milyen kihívások rejt a rossz szociális körülmények között élő gyermekek ellátása. A gyermekápolók kétnapos konferenciájának résztvevői péntek délután a Szent György Egyetemi Oktató Kórházba is ellátogatnak.

Gombor Lili

A két napos kongresszuson olyan kérdéseket tárgyalnak, melyek a gyermekápolással foglalkozó egészségügyi szakemberek munkájának mindennapi részei

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Idén Székesfehérvár ad otthont a Gyermekápolók Országos Konferenciájának, amely a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Fejér Vármegyei Területi Szervezete közös szervezésében valósult meg. A kétnapos tanácskozáson, október 11–12. között a hallgatóság a szakmai újdonságok megismerése mellett lehetőséget kap a tapasztalatcserére és a feltöltődésre is. 

Az egyik legszebb és legnehezebb munkát végzik a gyermekápolók

A kongresszus résztvevőit elsőként Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a gyermekápolóké az egyik legfontosabb és legnehezebb szakma. – Nemcsak  fizikai, hanem lelki értelemben is nehéz. Hiszen a gyermekosztályokon beteg gyermekek gyógyulnak, amit a hölgyeknek, édesanyáknak különösen nehéz lehet megélniük – szólt a főként hölgyekből álló közönséghez az alpolgármester, s egyúttal háláját fejezte ki az ápolók felé a város és minden magyar állampolgár nevében azért, hogy annak idején ezt a szakmát választották.

Köszöntő beszédében Bakos Gábor, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója arról beszélt, aligha van nemesebb feladat, mint gyermeket gyógyítani, gondozni. Amellett, hogy a gyermekápolói munka sokszor megterhelő, talán több sikerélmény van részük a szakágazatban dolgozóknak, mert a gyermekek valamivel könnyebben és hamarabb gyógyulnak, mint a felnőttek. Ugyanakkor egy beteg gyermek ellátásához speciális szaktudás és képességek is szükségesek, amelyekkel az jelenlévők rendelkeznek: nem könnyű ugyanis  például egy gyermek sebét összevarrni, rábírni az együttműködésre, mindezt a szülők folyamatos aggódó és óvó tekintete mellett. – Köszönöm önöknek, hogy vigyáznak a gyermekeinkre! – zárta sorait a főigazgató.

Deák Edit, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke korábban a székesfehérvári kórház gyermekosztályán dolgozott, s arról beszélt, hogy az egyik legkiszolgáltatottabb betegréteggel dolgoztak, mivel a gyermekek nagyon sok esetben nem tudják elmondani, hogy mi a bajuk, mi fáj nekik. – Ezért a gyermekápolóknak a szakmai tudás mellett sok más egyéb képességre és tudásra is szükségük van. Így például a mondókák és az újabb és újabb mesehősök világában is otthonosan kell mozognunk. A nap huszonnégy órájában egy nem szakmai kontroll vesz minket körbe, amelynek elvárásainak is meg kell felelnünk – fogalmazott Deák Edit. 

A gyermekápolók szakértelmét és elhivatottságát méltatta Nyakas Eszter, a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója, amelyek jelentős szerepet játszottak a Szent György Kórház fejlődésében. Beszédében felidézte a kórház történetének jelentősebb állomásait. A gyermekápolók munkájának szépségeiről és méltóságáról beszélt Bokorné Sike Erika, a MESZK Fejé Vármegyei Területi Szervezetének elnöke is, hozzátéve, hogy minden elismerés a gyermekápolóké!

A kongresszus pénteken és szombaton tudományos előadásokkal ülésekkel folytatódik, melyek során öt szekció 35 előadását hallgathatják meg a résztvevők.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában