15 órája
Ha ősz, akkor sütőtökös ételek: Íme három egyszerű recept
Számos jelzővel illethetjük az őszi hangulatot, akár a színek, akár az illatok vonatkozásában. Azonban, ha egy ízzel kéne jellemezni ezt az időszakot, az kétségkívül a sütőtök íze lenne. Ehhez adunk most egy kis segítséget néhány recepttel.
Édes, sós, főétel vagy desszert? Mindegyikhez tökéletes alapanyag lehet a sütőtök. A krémlevesek kedvelőit már évekkel ezelőtt meghódította a sütőtökös változat, és nem fér kétség ahhoz sem, hogy az egyszerűen megsütött tök is kiválóan megállja a helyét, ha egy kis nassolásról lenne szó, főleg, ha még egy kis mézet is csurgatunk rá.
Ez a különleges zöldség azonban egyre nagyobb teret hódít a gasztronómiában, és nemcsak az éttermek, de a háztartások tekintetében is. Íme néhány recept, sütőtökös étel, amivel különlegesebbé tehetjük a családi ebédeket, a baráti összejöveteleket, vagy egy bekuckózós őszi napot.
Fűszeres sütőtökös pite
- 20 dkg tönkölybúzaliszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 6 gramm szódabikarbóna
- 2 db tojás
- 1 csipet só
- 40 dkg sült sütőtök
- 8 dkg méz
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 0.25 mokkáskanál őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg és őrölt gyömbér
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra (4-es fokozat) előmelegítjük. A lisztet, a szódabikarbónát, az olvasztott vajat, a cukrot, 1 tojást és 1 csipet sót tésztává gyúrunk. A tésztát kinyújtjuk, és a piteforma alját kibéleljük vele. 180 fokon 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből. Közben a sült sütőtököt összepépesítjük. A sütőtökpépet, 1 tojást, a mézet és a fűszereket összekeverjük. Az így kapott tölteléket az elősütött pitetészta közepére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk rajta. Visszatolva a sütőbe, 180 fokon további 20-25 perc alatt készre sütjük. Mascarponés krémmel és egy kevés fahéjjal meghintve tálaljuk.
Parmezános sütőtökös tészta
- 4 evőkanál olivaolaj
- 1 fej hagyma
- 40 dkg sütőtök
- só, bors
- 40 dkg penne
- 10 dkg parmezán
- 3 darab zsályalevél
Elkészítés:
A parmezános sütőtökös tészta elkészítéséhez először felforrósítjuk az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. A sütőtököt meghámozzuk, a húsát felkockázzuk, majd a hagymás alaphoz adjuk. Összeforgatjuk, majd felöntjük 4 dl vízzel, és lefedve kb. 30 perc alatt kis lángon sűrű mártás állagúra főzzük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A pennét forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a csomagoláson leírt utasítás szerint. Leszűrjük és lecsepegtetjük, majd összeforgatjuk a sütőtökös mártással. Reszelt parmezánnal és zsályalevelekkel megszórva tálaljuk.
Sütőtökös pogácsa
- 2.5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor
- 50 dkg liszt
- só
- 10 dkg margarin
- 15 dkg reszelt sajt
- 15 dkg sült sütőtökpüré
- tejföl
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a sóval, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a reszelt sajtot, a felfuttatott élesztőt, a tojást, a tökpürét és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Alaposan összegyúrjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb 2 centiméteres vastagságúra nyújtjuk, majd egy éles késsel átlósan bevagdossuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. A tetejüket lekenjük tojással és megszórjuk tökmaggal. 30 perc kelesztés után 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
A Kemma oldalán pedig olyan sütőtökös recepteket is olvashatnak, amelyeket a gyerekek is biztosan imádni fognak. Ezek a finomságok pedig akár a tökéletes falatok lehetnek a tökfaragás mellé, amelyhez itt mutatunk néhány tippet. A gasztronómia mellett természeten az őszi dekorációnak is elengedhetetlen kelléke a tök. A tökfaragással kapcsolatban itt mutatunk tippeket.