Csúcstechnika

3 órája

Katonai drón repült órákon át Fehérvár körül (videóval)

Szerdán közel fél napon át Székesfehérvár környékén körözött a Magyar Honvédség legmodernebb pilóta nélküli repülőgépe. A katonai drón reggeltől kora délutánig röpködött.

Németh Krisztián

Ilyen katonai drón repkedett Fehérvár körül

Forrás: Elbit Systems

A flightradar24 applikáció adatai szerint az N812QM lajstromszámú légijármű – ami információnk szerint egy Skylark 3 típusú pilóta nélküli harcászati megfigyelő és felderítő repülőeszköz – szerdán reggel fél nyolckor tűnt fel az alkalmazás radarján, és délután fél négykor volt látható utoljára. A katonai drón felbukkant Börgönd, és Szabadbattyán környékén is, sok időt töltött Székesfehérvár határában Maroshegy, Feketehegy-Szárazrét és Öreghegy közelében. 

A katonai drón útvonala
Kép: flighradar24.com

A repülés céljáról a Magyar Honvédség kérdésünkre az alábbi közleményt juttatta el hozzánk.

"Az ilyen repülések gyakoriak, minden esetben a légtérigénybevételi szabályok betartásával, a lakosság személy- és vagyonbiztonságát szem előtt tartva kerülnek megtervezésre és végrehajtásra."

Mit tud az "égi pacsirta" katonai drón?

A Skylark 3 típusú pilóta nélküli harcászati megfigyelő és felderítő repülőeszközt az izraeli Elbit Systems gyártja, a járművet a pilóta a földről irányítja. A drón akár öt órán át is képes a levegőben repülni, hatótávolsága 100 kilométer, és akár 6000 ezer láb, azaz közel két kilométer magasra is képes emelkedni. 

A drónt utánfutóra épített katapultból indítják útjára. Stabilizált nappali és infravörös kamerával van felszerelve, elektronikai és kommunikációs felderítésre is alkalmas. A küldetés végeztével ejtőernyővel ereszkedik a földre. 

A típust tavaly rendszeresítették a Magyar Honvédség kötelékében, akkor le is fotózták Pápa térségében. A drónt hazánkban a MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezrede üzemelteti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában