Még van dolgunk a kertekben

2 órája

Kertészeti tippek, amikre érdemes figyelni októberben

A kertek szerelmesei, szomorúan veszik tudomásul, ha eljön az őszi időszak, amikor kevesebb a munka és csupaszabb a kert. Pedig még most is akad feladat bőven.

Bokányi Zsolt

Illusztráció

Fotó: Facebook

Itt van újra az ősz és jönnek a hideg, szeles, csapadékos napok, amikor már valljuk be, kicsit nehezebben mozdul ki az ember a kertjébe. Ez teljesen érthető, ám nem szabad elfelejteni, hogy a növényeinknek még nagy szüksége van ránk ebben az évszakban, hiszen ősszel még tápanyagokat halmoznak fel, vagy épp visszavágásra szorulnak, esetleg arra, hogy szüretelje le róluk a magvakat vagy a gyümölcsöket. Tudjuk jól, hogy a vármegyénkben is számtalan kiskerttulajdonos van, ezért készítettünk egy kertészeti kisokost, az őszi időszakra vonatkozóan, egy rövid videóban pedig Németh László kertészmérnököt is megszólítottuk a témában! 

Kertészkedjünk októberben
A lombseprű beszerzése fontos lehet a kertészkedéshez
Fotó: Facebook

Októberi teendők a kertben és a kert körül

  • Várjunk, míg napos, száraz idő lesz, és akkor ássuk ki a burgonyát. Súroljuk le róla a földet, és hagyjuk száradni, mielőtt zsákokba tesszük, és fagymentes, sötét helyen tároljuk.
  • Most van rá lehetőség, így felszedhetjük az édesburgonya gumóit is
  • Októberben ideje leszedni az utolsó babokat, komposztáljuk a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya.
  • Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz.
  • A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek.
  • Most, még fagy előtt, szedjük le a zöldparadicsomot is. Készíthetünk belőle zöldparadicsomos chutney-t vagy hagyjuk beérni a lakásban. A zöldparadicsomot nyugodtan tárolhatjuk hűvösebb helyen, hogy lassacskán beérjen, viszont meg is sürgethetjük az érési folyamatot, ha egy napos ablakpárkányra tesszük egy tálcára egy érett banán mellé.
  • Ahogy az ágyások kezdenek megüresedni, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet. Hagyjunk nagyobb földtömböket ásás után, mert a giliszták úgyis szétzúzzák, hogy a trágyához hozzáférhessenek. A talajban levő víz megfagyása, aztán megolvadása tavasszal lazává teszi a talajt, így könnyebb dolgunk lesz.
  • Október és november a legmegfelelőbb hónap, hogy nekilássunk az ásásnak, hogy jó mélyre kerüljön a trágya, és mélyebbé váljon a termőtalaj réteg.
  • A jobb minőségű talajba, melynek felásása nem szükséges évente, télire ültethetünk lóbabot, mivel az nagyon jó zöldtrágya.
  • Temessünk be minden előző évben elültetett zöldtrágyának alkalmas növényt, például a mustárt.
A komposzt a barátunk
Fotó: Facebook
  • A komposztládánk hamar megtelhet, ahogy az utolsó termést is betakarítottuk, úgyhogy ez jó alkalom arra is, hogy felgyorsítsuk a bomlási folyamatot. Takarjuk le, inkább legyen nyirkos, mint teljesen átázott, a lényeg, hogy melegben legyen. Ha van fekete nadályunk, tegyük azt is a komposzthoz, hogy beindítsa a bomlást.
  • Hamarosan kezdenek hullni a levelek, ez pedig értékes forrás lehet számunkra. Ehhez készítsünk elő egy levéltárolót. Egyszerű: szúrjunk négy cöveket a földbe, és rögzítsünk köréje dróthálót. Tömjük meg száraz levelekkel, és hagyjuk állni egy évig. A rakás legalább egyharmadára fog csökkenni, így ahogy hullnak a levelek, halmozhatjuk is bele. Ha olyan csodálatos gépet használunk, amelyik össze is szecskázza a leveleket, megfigyelhetjük, hogy a levelek sokkal hamarabb rothadásnak indulnak. 
  • Ha még nem tettük meg, itt az ideje egy alapos takarításnak. Szabaduljunk meg az üres virágcserepektől, edényektől, egyelőre tegyük őket félre a fészerbe – később majd megtölthetjük őket.
  • A következő lépésben pedig egy kis mosószerrel és fertőtlenítővel súrolókefével mossuk le a melegházat. Ha jól megtisztítjuk az üveget, több fény szűrődik be majd a sötét napokon, a tiszta keretekre pedig nem telepednek rá a tél idejére menedéket kereső kártevők.
  • Ha télen is használni akarjuk az üvegházat, jó ha most leszigeteljük. Erre a légpárnás fólia vagy a meleg takaró a legalkalmasabb. Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, különben a penész elburjánzik a melegházban.
  • Ugyanakkor vethetünk szívós fejes salátát, áttelelő spenótot, hogy időjárástól függetlenül megtermeljük a finom salátákhoz a hozzávalót.

Végül pedig egy jöjjön egy ráadás, amiről szintén nem szabad megfeledkeznünk: Ügyeljünk arra, hogy az összes szobanövényt visszavigyük a házba. Mivel az őszi fagyok könnyen kivégezhetik növényed, érdemes még időben cselekedni és helyet készíteni nekik odabent, a házban. Persze mielőtt fejest ugranánk az áthelyezésnek, van pár feladat, amit el kell végeznünk, ha nem akarjuk, hogy felelőtlenségünk a növények életébe kerüljön.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában