Lakossági fórumot tartottak Öreghegyen

Az új önkormányzati ciklus első lakossági fórumát tartották meg kedd délután az Öreghegyi Közösségi Házban, ahol harminc évnyi szolgálat után adta át a stafétabotot a leköszönő Horváth Miklós Csaba az újonnan megválasztott Róth Péter önkormányzati képviselőnek. A lakossági fórum résztvevői feltehették kérdéseiket többek közt a rendőrség, a városgondnokság, a hulladékgazdálkodás képviselőinek, valamint Cser-Palkovics András polgármesternek is.

Gombor Lili

Számtalan kérdés merült fel az öreghegyi lakossági fórumon

Fotó: Ostorházi Helga / ÖKK

A kedd délutáni öreghegyi lakossági fórumon, melyet a körzet korábbi képviselője, Horváth Miklós Csaba, és az újonnan megválasztott képviselő, Róth Péter tartott közösen,  részt vett Cser-Palkovics András polgármester is, valamint Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője, Milus Gábor, Székesfehérvár rendőrkapitánya, Bozai István városgondnok és Steigerwald Tibor, a Depónia ügyvezetője. Cser-Palkovics András polgármester megköszönte Horváth Miklós Csaba három évtizedes munkáját, s egyúttal felkérte, hogy társadalmi megbízatású alpolgármesterként továbbra is vegyen részt a város, az Öreghegy és Kisfalud életében, melyek ügyintézése pedig Róth Péterhez került. Külön kiemelte az egyéni önkormányzati képviselői munkát, amely elengedhetetlen része a város működésének. 

A lakossági fórum kérdései

A résztvevők által feltett kérdések jelentős része a városrész útjaira, járdáira vonatkozott. Szóba került a Nagyszombati, a Prónai, a Krasznai, az Ungvári és a Nyitrai utca felújítása is. Bár az elmúlt években több utcát is felújítottak és jelenleg is folyamatban vannak felújítási munkák,  van néhány olyan öreghegyi gyűjtőút, amelyek teljes felújítása elengedhetetlen. A gyűjtőutak felújításáról már 2022-ben született kormányhatározat, mely azóta sem veszítette el hatályát. Róth Péter elmondta, szeretnék majd elkezdeni a nagy öreghegyi utcák felújítását. A Nagyszombati utca teljes felújítása elő is van készítve és azon dolgoznak, hogy a munka forrását a város saját költségvetésből elkezdje,  később pedig elszámolnak majd az állammal. – A Nyitrai utcában pedig azt vizsgáljuk, hogy elegendő-e csak a burkolatot felújítani. Ez a burkolat azonban nem fog kibírni évtizedeket, ugyanakkor jelentősen olcsóbb mint egy teljes közmű és pályaszerkezet-csere – ismertette a képviselő.

Egy másik lakó pedig arra volt kíváncsi, hogy mikor kaphatnak barna kukát a zöldhulladékhoz. A kérdésre Steigerwald Tibor, a Depónia ügyvezetője válaszolt, aki elmondta, egy éve indult a koncessziós rendszer az országban, Székesfehérváron pedig már működik a szelektív hulladékgyűjtés. Ugyanakkor a zöldhulladékos kukák bevezetése kapcsán még viták folynak, az azonban biztos, hogy – várhatóan jövőre – a kertvárosokban is be fogják vezetni a konyhai hulladék gyűjtését. A zöldhulladék számára azonban nem lesz külön kuka a családi házas övezetekben.

A zöldhulladék kérdése mellett felmerült egy sokakat zavaró probléma is: esténként, főleg jó idő esetén, helyi motoros, autós fiatalok előszeretettel gyülekeznek az Aranybulla emlékműnél, ami nem csekély hanghatással jár. Ez azonban zavarja a környéken élőket. Milus Gábor Székesfehérvár rendőrkapitánya elmondta, hogy az egy másik kérdés, hogy a szünidő egyéb eltöltésére milyen módot lehet felajánlani a fiataloknak, ami a rendőrség részéről szükséges, azt ők megteszik. Az emlékmű környékén este motorozókat – például sebességmérés céljából – ellenőrizni fogják. További kérdésre válaszolva hozzáfűzte, hogy a Nagyszombati úton, a Berényi úton és a nagyobb gyűjtőutakon is rendszeresen ellenőrzik a forgalmat, fix és mozgós autós sebességmérést egyaránt végeznek. 

További észrevételként került szóba az Ungvári utcán áthaladó forgalom, amelynek mennyisége az utóbbi időben jelentősen megnőtt. Az érintett utca azonban lakó- és pihenő övezet, amelyet, a KRESZ szabályai szerint, csak a célforgalom használhat.

Szó volt arról is, hogy a Prónai utcában mikor lesz aszfaltos út, ennek kapcsán Cser-Palkovics András elmondta, hogy még idén ősszel elindul a kivitelezésre a közbeszerzési eljárás a már meglévő műszaki dokumentáció alapján és ha ez sikeres lesz, jövő évben kezdődhet a teljes felújítás. A költségvetési forrás az utca új burkolatára rendelkezésre áll. A kivitelezés megkezdéséről a lakosságot tájékoztatni fogják.

A Krasznai és az Udvardi utcában idén került sor a közműcserékre, és az út teljes felújításának terve is elkészült már. A Krasznai köz és a Krasznai utca kereszteződéséhez korábban játszóteret képzeltek el, legutóbb pedig egy fitnesz park volt tervben. Hogy ez mikor valósul meg, az az anyagi forrás kérdése. – Továbbá tervben van a Nagyszombati utca felújítása is, melynek része egy gyalogos-átkelőhely építése is. 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában