Becses darabok

20 órája

Két pecsétes téglával gyarapodott a lepsényi könyvtár

Az intézmény három évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni a pecsétes, feliratos téglákat. A kezdeményezés célja, hogy minél több olyan tégla kerüljön a lepsényi könyvtár helyi gyűjteménybe, amelyeket a település belterületein, külterületein találtak.

Déri Brenda

Újabb pecsétes, feliratos téglával bővült a lepsényi könyvtár gyűjteménye.

Forrás: Borsos György

A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár gyűjteményének egyik legrégebbi darabja az az 1850 körüli tégla, amelyet Polgárdiban a Batthyány család téglaégetőjében készíthettek. De van több olyan darab is, amely személyekre utalhat. Ilyen például a nemrég Lepsény és Enying határában talált „GZD” feliratú tégla is, amely Gróf Zichy Domonkos nevének kezdőbetűt jegyzi fel. Illetve a szintén itt talált téglatörmelék, amelyen egy G betű látszik, rajta egy állat talpnyomával. 

Forrás: Borsos György

De a gyűjtemény részét képzi még a „CNT”,feliratú tégla, amelyek Gróf Nádasdy Tamás nevére utalhat. A hajdani 1848-ban még állt mezőszentgyörgyi községháza is ezekből a téglákból épülhetett fel. Így talán nem meglepő az sem, hogy tömegével fordulnak elő Lepsényben és Mezőszentgyörgyön a régebben épült családi házaknál is. – tudtuk meg Borsos György, könyvtárostól, ahogy azt is, hogy a nemrég talált két téglát Szőke Árpád, mezőszentgyörgyi lakos ajánlotta fel intézményük gyűjteményébe. 

„A sok tégla megrajzolja azt a térképet, amely megmutatja, hogy az ország mely településeiről, vidékeiről vásárolták a téglákat, amelyek aztán Lepsényben kerültek felhasználásra” – mondta el lapunknak.

Azt is elárulta továbbá, hogy a későbbiekben – ha elegendő tégla gyűlt össze – szeretnének építeni egy téglafalat feliratokkal és magyarázó szövegekkel ezáltal is őrizve a múlt emlékét. 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában