Hősöket ölt a robbanás

2 órája

Ma 18 éve volt a zámolyi tűzszerész tragédia

Tizennyolc évvel ezelőtt ezen a napon, 2006. október 6-án súlyos tragédia történt a zámolyi homokbányában, amely három tűzszerész katona életét követelte.

Tihanyi Tamás

Bármikor gyilkolhatnak ma is a nyolcvan éve használt robbanóanyagok

Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred

Tarcsi Zsolt, Baksa Tamás és Lengyel Krisztián posztumusz hadnagyok feladatvégrehajtás közben haltak meg Székesfehérvár közelében egy olyan helyen, ahol a tűzszerészek gyakran semmisítettek meg fel nem robbant második világháborús lőszert, robbanóanyagot. Márpedig Fejér vármegye mind a mai napig a legfertőzöttebb területe az országnak ilyen szempontból. A katonai tűzszerészek balesetének a halálos áldozatokon túl egy súlyos sérültje is volt.  Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái azon a végzetes őszi napon egy 76 milliméteres szovjet repeszgránátot helyeztek el egy gödörben, amikor az váratlanul felrobbant. A robbanószerkezet előkészítése közben következett be a detonáció. A gránát vélhetően már kilövése pillanatában, a világháború idején beélesedett, de csak évtizedekkel később vált gyilkos eszközzé. A Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére csak az idei esztendő első felében 144 esetben érkezett riasztás Fejér vármegyéből, amely a legmagasabb szám volt abban az időszakban is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában