Fontos a szabályok betartása!

2 órája

Madárinfluenza: Megjelent a rettegett kór a Duna menti településen

Szigorú intézkedéseket vezettek be! Baracs és a környező községekben madárinfluenza megjelenése miatt járványügyi korlátozások léptek életbe 10 kilométeres sugarú körben. Az önkormányzat lakossági tájékoztatójából kiderül: a baromfi- és egyéb madárfélék tartása során be kell tartani a védekezési szabályokat!

Kecskés Zoltán

Lakossági tájékoztatást adtak ki.

Forrás: Önkormányzat

A madárinfluenza lázas, általános tünetekkel, bágyadtsággal, gyengeséggel, légzőszervi, emésztőszervi, idegrendszeri tünetekkel lezajló, fertőző, nagyon gyorsan terjedő, heveny vírusos betegség. A fertőzés általában vadmadárral kerül a házi szárnyasok környezetébe. Ezután élő állat, ürüléke, váladékai, a lehullott toll, a nyers hús, a tojás, a tetemek, a ragályfogó tárgyak (gépjármű, lábbeli, munkaeszközök) terjesztik tovább a betegséget. A betegség nem gyógyítható! – olvasható a megjelent közleményben, amelyben kitérnek a 14 legfontosabb szabály szigorú betartására is, íme:

madárinfluenza_intézkedések_szigorú_baromfi
Szigorú intézkedéseket vezettek a Duna menti községekben a madárinfluenza megjelenése miatt!
Fotó: Vas Népe/Archív

1. A szárnyasokat tartsa zárt, fedett vagy madárhálóval védett, kerítéssel megfelelően határolt helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal! 

2. Az etetés itatás zárt helyen történjen, hogy a vadmadarak ne férjenek a takarmányhoz, vízhez! 

3. A baromfi gondozásához csak ott használatos munkaruházatot, lábbelit használjanak. Ebben a ruhában az utcára, egyéb helyre menni nem szabad! 

4. A baromfiudvar előtt láb-, kézfertőtlenítőt kell elhelyezni, és ezt ki-be jövetelkor használni kell (lavór, műanyag láda, kézfertőtlenítő szer, Hypo: 10 l vízhez 3 dl)! 

5. Csak a gondozáshoz szükséges személyek menjenek be a baromfiudvarba! 

6. Rendszeres takarítást, fertőtlenítést kell végezni a tartási helyen! 

7. A trágyát megfelelően kupacba rakva kell füllesztéssel ártalmatlanítani! 

8. Tilos máshonnan származó élő baromfit ki- vagy bevinni a baromfitartó portájára! 

9. Tilos levágott baromfi húsát kivinni a portáról! Az egészséges állományú, korlátozás alatt nem álló udvarokban a baromfi saját fogyasztásra levágható, fagyasztható, biztonságosan fogyasztható. 

10. Tilos étkezési tojást kivinni az udvarból (kivéve engedélyezett kistermelői élelmiszer-előállítók)! A tojás a saját háztartásban felhasználható. 

11. Takarmányt csak megbízható, engedélyezett helyről vásároljon! 

12. Fokozottan ügyelni kell a porta és a baromfiudvar rendjére! A rendetlenül tárolt, felesleges holmikkal telerakott udvar nem takarítható, járványgóc esetén nem fertőtleníthető. 

13. Fokozott figyelemmel kell a rágcsálókat irtani! 14. A szárnyasok gondozásához használt eszközöket az udvarból ne vigye ki, ne adja kölcsön, azokat rendszeresen fertőtlenítse!

Végül hozzáteszik: Megbetegedés, elhullás esetén haladéktalanul értesítse kezelő állatorvosát, vagy a Dunaújvárosi Járási Hivatalt, vagy Bodolai György hatósági állatorvost (30/8161-367)!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában