Kilencven éves rendezvény

2 órája

Móri Bornapok: A megnyitó ünnepségen átadták a város elismeréseit (galéria)

A város legrangosabb díjait, elismeréseit adták át október negyedikén este az Erzsébet téri Művelődési Házban. A 90. Móri Bornapok egyben a XIV. Fúvószenei fesztivál is egyben, így a megnyitó ünnepségen is a Móri Ifjúsági Fúvószenekar művészei zenéltek.

Palocsai Jenő

A móri bornak állított dicsőségkapu alatt áthaladva lehet eljutni a faházakkal övezett borutcába

Forrás: facebook

A napok óta tartó esőzések miatt a Móri Bornapok ünnepélyes megnyitója, a szokásoktól eltérően, nem a Kapucinus téren felállított nagyszínpadon, illetve annak előterében zajlott október 4-én, hanem az Erzsébet téri Művelődési Ház nagytermében. A számos megyei, illetve járási elöljáró mellett megjelentek a történelmi egyházak és az intézmények vezetői is, számos egyéb érdeklődő mellett.

Mielőtt megkezdődtek a beszédek, Lepsényi Bálint mondott verset. Ez alkalommal a kifejezetten erre az ünnepre írt Bornapok 90 című, saját költeményét adta elő. A vers után tánc következett. Az Edelweiss Móri Német Nemzetiségi Tánccsoport a Bömischer Traum című előadásukkal léptek az ünnepi színpadra.

Az első ünnepi beszédet természetesen Mór város újraválasztott polgármestere, Fenyves Péter mondta, megemlítve, hogy 2024. az évfordulók éve, mert 40 éve lett Mór város, és mert 90 éves a Móri Bornapok, melynek alapítóit, elindítóit azóta is nagy becsben tartja a település és a közösség. A polgármester arról is beszélt, hogy próbálták reprodukálni azt a kaput, amit a nagy elődök építettek. A dicsőségkapu a móri bornak állít emléket, ezzel is visszahozva a helyi bor, az Ezerjó régi dicsőségét. Fenyves Péter beszédében hangsúlyozta, hogy a borvidéken termett szőlőből készült borok kiválóak, de mértékkel kel fogyasztani.

Zárásképpen nyitott a polgármester, hiszen ünnepélyesen megnyitotta a 2024. évi Móri Bornapok és XIV. Fúvószenei Fesztivált.

Törő Gábor országgyűlési képviselő is mondott pár szót az egybegyűltekhez. A múltba visszanyúló beszédében emlékeztetett mindenkit, hogy honnan is indult a Móri Bornapok névre keresztelt rendezvény, és hogy hol is tart ma. Megemlítette a bornapok sikerességéért önzetlenül dolgozó civil szervezeteket, nem feledve azt sem, hogy a legnagyobb móri ünnep a Móri borvidéknek fejlődést is hozott, így a minden évben megnyíló borutcán csak jó borokkal lehet találkozni.

Szólásra emelkedett a lengyel testvérváros, Wolsztyin polgármesterének képviselője is. Tomasz Spiralski alpolgármester arról beszélt, hogy a 2016-ban szorosabbra fűzött lengyel-magyar kapcsolat pár évre meglazult, különösen a covid idején, ám ezek a nehéz idők elmúltak, és mostantól újra együtt dolgozik a két település. A lengyel politikus megemlítette azt is, hogy nem csak közös jövőt terveznek, de egy jubileumi, igazán tartalmas rendezvényt is, hogy méltóképpen megünnepelhessék a testvértelepülések 2026-ban az együtt töltött 10 évet.

Fotó: Hrubos Zsolt

A Móri Bornapok megnyitója egyben az önkormányzat elismeréseinek átadó ünnepsége is, minden évben, így volt ez most is. Elsőként a Mór Város Pro Urbe emlékérmeket adták át.

Az elismerést elsőként Pohl Tamás vehette át.

– Az orvos a hetvenes években ismert lakáshiány miatt belgyógyászati állását lemondva, szolgálati lakással meghirdetett móri körzeti orvosi állásra jelentkezett, és Mórra költözött, az akkori nagyközségbe és 1977. május 16-án munkába is állt. Körzetként a „Bányász-körzetnek” nevezett területet kapta, melynek lakói többségükben az Oroszlányi, majd Márkus-hegyi bánya dolgozói voltak. Kemény, becsületes embereket ismert meg az évek alatt és többekkel igazi barátság is kialakult. A 47 évi körzeti-orvosi munka után, majdnem 50 éves egészségügyi munkaviszonnyal, 75 évesen kérte nyugdíjazását. Idén a Magyar Egészségügy Napja alkalmából a belügyminiszter az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott részére – hangzott el a méltatás során.

Pro Urbe díjat adományozott a móri képviselő-testület a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének is.

– A móri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2000-ben, közel 25 éve, a móri Szent György-heti Vigasságok keretében alakult meg, hogy a város és a borvidék méltán híres borát, az Ezerjót népszerűsítse. Tevékenységükkel a kulturált, minőségi borfogyasztást hirdetik és hangsúlyozzák. Kiemelkedően hasznos munkát végeznek társadalmi, kulturális és turisztikai területen, mellyel Mór hírnevét és ismertségét növelik. Szorosan együttműködnek a helyi civil szervezetekkel, segítik azok munkáját, programjaikon részt vesznek. Fontos számukra a hagyományőrzés, különösen a sváb hagyományok felkutatása, ápolása, megélése. Aktív résztvevői a móri borvidék boros rendezvényeinek, a programok szervezésében, lebonyolításában rendszeresen segítenek. Munkájukat önzetlenül, nagy szeretettel végzik. Közel két évtizede megszervezi és lebonyolítja a nagysikerű Ezerjó Fakanálforgató országos főzőversenyt is – derült ki a civil szervezetről, melynek vezetője, Bäcker Zsuzsanna vette át a díjat és az elismeréshez járó ajándékokat.

Pihenésképpen volt egy kis Dél-magyarországi német szvit az Edelweiss előadásában, majd elérkezett a Mór Város Sportjáért díj átadása, melyet négy évente ítélne oda valakinek. Most Krausz Gergely tollaslabdázó olimpikon kapta, a sport területén végzett kiemelkedő munkája elismeréséül. A róla szóló méltatásból kiderült:

– A móri születésű Krausz Gergely tollaslabdázó olimpikon 23-szoros magyar bajnok, aki sporttörténelmi sikert ért el azzal, hogy elsőként lépett pályára magyar versenyzőként olimpiai játékokon férfi egyesben. Tokióban újabb versenyszámot rajzolt fel a magyar sporttérképre, ami a hazai tollaslabdasport fejlődését is mutatja. A Molnár István nevéhez fűződő móri tollaslabdázást az általános iskola 2. osztályában tornatanára javaslatára a Móri Ezerjó Sport Egyesületnél Gombás Szabolcs edző irányítása mellett kezdte, majd a Debreceni Sportiskolában, ezt követően a pécsi Multi Alarm Sport Egyesületnél folytatta a munkát. Pályafutása első mérföldköve az volt, amikor 2014-ben felnőtt országos bajnok lett egyéniben. Ezt követően számtalan bajnoki címet szerzett mind egyéni, mind a Sárosi Laurával alkotott vegyes párosban.

Fenyves Péter (b1) személyesen adta át minden díjazottnak az elismerést a bornapok megnyitóján
Fotó: Hrubos Zsolt

A következő fontos állomásnak azt tartja, amikor a legjobb száz közé került a világranglistán, majd sikerült mérkőzést nyernie a glasgowi világbajnokságon. Húsz év alázatos és kitartó munka eredményeként 2021. júliusában pályafutásának legrangosabb megmérettetésén, a Tokiói Olimpiai Játékokon vett részt. Jelenleg a MOB tagja, valamint a Magyar Tollaslabda Szövetség elnökségében is tevékenykedik. Krausz Gergelynek is Fenyves Péter adta át az elismerést, az oklevelet és a kitűzőt.

Az Év Móri Ezerjó Bora kitüntető címet 2024-ben a Geszler Családi Pincészet kapta. Ez a pincészet kapta a Szent György-napi borversenyen a legmagasabb pontszámot a 2023-as évjáratú Móri Ezerjó boráért. A bekeretezett díszoklevelet és a faragott díszhordót Geszler József vette át a polgármestertől.

A Móri Bornapok kiemelt támogatóinak köszöntését követően ismét az Edelweiss Táncegyüttes lépett a közönség elé, majd mindenki koccintott Az Év Móri Ezerjó Borából.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában