„Hozzátok az új paklikat, ezekkel valami baj van!”

Tegnap, 10:28

Őszi ultiparti-bajnokság Sárbogárdon (galéria)

Forogtak a kártyalapok kellően a Sárbogárdi Ultibarátok tizenkettedik ultiparti-bajnokságán szombaton, az Amadeusban. A történelmi hűség megkívánja, hogy leszögezzük: tíz viadalt az alapító, a Mozdulj a Városért Egyesület jegyzett Sárbogárdon, azonban tavaly az egyesület feloszlott, de a népszerű kártyajáték igaz szerelmesei nem adták fel. Az idei tavaszi és most az őszi versenyt is a helyi ultibarátok szervezték, vezényelték le.

V. Varga József

Lapok a kézben

Fotó: V. Varga József

A „hopmester”, a fő szervező már sokadjára Fodor János volt, a versenyigazgató tisztét Kelemen Béla töltötte be, a versenylapok értékelésével, a játszmák dokumentációjával Tengler Mariann és Rigó József foglalkozott.

A nemes viadalra 36 nevezés érkezett, az urak 3 vármegye (Fejér, Tolna és Veszprém) 18 településéről (Abáról, Cecéről, Dégről, Felsőnánáról, Kisapostagról, Mezőfalváról, Mezőszilasról, Miszláról, Mórról, Németkérről, Sárbogárdról, Sáregresről, Székesfehérvárról, Tamásiból, Udvariból, Úrhidáról, Várpalotáról és Zombáról) érkeztek.

Az ulti a gondolkodás, a memória, a figyelem, a kombinációs készség, a lehetőségek reális felmérése, a megtévesztés, az egyéni munka és a csapatmunka játéka. Persze az ultiban is van szerencsefaktor (mint minden kártyajátékban), de a lejátszás során már a logikai és kombinatorikai készségekre is szükség van. Az ulti klasszikus kártyajáték, és magyar kártyával játsszák.

János vigyázó tekintetét a zsugázókra veti. Az asztaltársaság (balról jobbra): Kónya Miklós (Tamási), Kádár Attila (Székesfehérvár) és Eke Imre (Dég)
Fotó: V. Varga József

A versenyzők hármas-hármas bontásban tizenkét asztalnál foglaltak helyet, és hat fordulóban mérkőztek meg. Ezúttal is jól pörgött az ördög bibliája, a játszmalapok gyorsan teltek, az egyes körök eredményét elsődlegesen a helyezés határozta meg, holtverseny esetén a szerzett pontszám döntött.

Az egyik atyafi színlelt komolysággal protestált a versenyigazgatónál:

– Bélám, hozzátok az új paklikat, ezekkel valami baj van!

– Micsoda?

– Kedves asztaltársunknak túl jó lapjai vannak… – nevette aztán el magát a reklamáló.

A másik asztalnál az ismert mezőszilasi fogathajtóval, idős Semjén Attilával paroláztunk.

– A fogatot most az ördög bibliájára cseréltem – kacsintott régi ismerősöm.

A sárbogárdi illetőségű Guszeinov Nyikolájjal a negyedik forduló után ejtettünk szót. Panaszkodott:

– Nem úgy megy, ahogy szerettem volna. Most nem lesz meg a harmadik hely…

A játéknap végén a képzeletbeli dobogósok sorrendje így festett: az első helyen végzett a móri Horányi Zoltán, megelőzve a mezőszilasi Sáfrány Zoltánt és az udvari Farkas Károlyt. A szervezők ezúttal a 4., 5. és 6. helyezettet is díjazták: jelesül Guszeinov Nyikolájt (Sárbogárd), Deréki Zsoltot (Felsőnána) és Virágh Csabát (Mezőfalva). A vándorkupa a győztesnek dukált.

Az ultiparti-bajnokság díjai
Fotó: V. Varga József

 

NEVEK A VÁNDORSERLEGEN

A vándorserlegen 2017-től a győztesek neve olvasható: Tölösi József (Mezőszilas), Fülöp Gyula (Bakonykúti), Magyar László (Nagykanizsa), Albert Károly (Cece), Nagy József (Sáregres), kétszer Meixner György (Székesfehérvár), Varga Sándor (Dunaújváros), Németh József (Sáregres), Farkas Tibor (Tamási) és Kónya Miklós (Tamási). A kupán a tizenkettedik név Horányi Zoltáné lesz. (A Covid miatt három alkalom maradt ki…)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában