A város kultikus épülete

2 órája

Ötvenedik születésnapját ünnepelte a Garzonház

1974-ben készült el Székesfehérvár akkoriban egyik legszebb magasépületeként számon tartott 180 lakásos háza, amely ma már ötvenedik születésnapját ünnepelheti. A jeles esemény alkalmából gyűltek össze hétfő délután a Garzonház földszintjén lévő Mészöly Géza Utcai Tagkönyvtárban a ház jelenlegi és egykori lakói, hogy együtt elevenítsék fel az épület múltját, melyben vidám és tragikus események egyaránt fellelhetőek.

Gombor Lili

Jubilált a Garzonház

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az elmúlt fél évszázadban sokan tekintették otthonuknak a Garzonházat, ki hosszabb, ki rövidebb időre. Eleinte jellemzőbb volt, hogy a lakóközösség évtizedeken át nem változott, mára azonban gyakoribbá vált az el- és az újonnan beköltözők látványa – mondta el az épület ötvenedik születésnapja alkalmából tartott rendezvényen a ház egyik lakója, aki nem volt egyedül a felidézendő élményeivel. 

Kerek évfordulót ünnepelt a Garzonház
Ötvenedik születésnapját ünnepelte a Garzonház
Fotó: Gombor Lili / FMH

Sokak otthona a Garzonház

Hétfő délután megtelt a Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza Utcai Tagkönyvtárának olvasóterme mindazokkal, akik valamilyen módon kötődnek a Garzonházhoz. Míg valaki csak a ház földszintjén működő könyvtár egykori dolgozójaként vett részt a ház életében, addig más jóformán egész életében a Garzonházban élt. A ma már nyugdíjas éveiket töltő lakók közül többen emlékeznek még azokra a ma már felnőtt emberekre, akik a házban cseperedtek fel: az egykori, tősgyökeres lakók ma is régi, jó ismerősként köszöntik egymást a városban, jóllehet, vannak, akik az idők során már elköltöztek. 

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megünnepelték

A kerek évforduló kapcsán egyfajta szülinapra került sor a könyvtárban: a résztvevőket és a "házat" az épületet ábrázoló tortával köszöntötték fel, majd megnyitó beszédet mondott Kámán Béla, aki az építkezés körülményeiről mesélt. A jeles nap alkalmából a könyvtárban egy kisebb kiállítást is meg lehet nézni, amely a Garzonházról szóló cikkeket, híreket mutatja be. Egy következő cikkünkben részletesebb beszámolót olvashatnak majd a ház történetéről, a felelevenített emlékekről.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában