Együttműködés, egység és felkészültség

2 órája

STRONG BASTION 24: Megkezdődött a NATO hadgyakorlat

Ünnepélyes keretek között, NATO zászlóval, helyőrségi zenekarral, meneteléssel, és néha feszes vigyázz mellett tartották az Alba Regia laktanyában a STRONG BASTION 24 gyakorlat megnyitó eseményét. A hadgyakorlat a NATO alapvető értékeit testesíti meg: együttműködés, egység és felkészültség.

Palocsai Jenő

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A sokáig szürke ég kitisztult és ragyogó napsütésben csillogott a helyőrségi zenekar hangszerein a fény október 7-én, a STRONG BASTION 24 gyakorlat megnyitó ünnepségén. A STRONG BASTION 24 gyakorlat fő célja a parancsnoki és vezetési folyamatok, valamint a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztése és gyakorlása. A tíznapos gyakorlat során több mint 200 fő készül fel közösen hadműveleti feladataira. Ez egy parancsnoki vezetési gyakorlat (CPX), amely a harcászati műveletek hadosztályszintű vezetésére helyezi a hangsúlyt. A gyakorlat fő célkitűzése a tavaly júniusban a STRONG BASTION 23 során elért „HARCKÉSZ" minősítés fenntartása, illetve, hogy szükség esetén a szövetség erői bármilyen fenyegetéssel szemben gyorsan és hatékonyan tudjanak fellépni, ezzel is fenntartva a régió stabilitását és biztonságát.

– A STRONG BASTION 24 gyakorlat a NATO alapvető értékeit testesíti meg: együttműködés, egység és felkészültség. Az együttműködés a NATO tevékenységének középpontjában áll, és a gyakorlat tökéletesen tükrözi ezt. Ha közelebbről megnézik az előttünk álló alakzatot, láthatják, hogy itt több NATO nemzet katonái gyűltek össze, hogy egyesítsék képességeiket, szakértelmüket és tapasztalataikat. A Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság tíz nemzetének katonái, köztük a három keretnemzet: Horvátország, Magyarország és Szlovákia, valamint Olaszország, Németország, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Törökország katonáit, ma támogatják és megerősítik a NATO spanyolországi Gyorstelepítésű Hadtest-parancsnokságának szakemberei, akik a kijelölt horvát és szlovák katonai alakulatokkal, és a Magyar Honvédség képviselőivel együtt dolgoznak majd. Ma ismét együtt szimbolizáljuk szövetségünk sokszínűségét és erejét. –kezdte beszédét Tibor Králik.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A HQ MND-C parancsnoka fontosnak tartotta elmondani az is, hogy hogyan is zajlik az október 7-én kezdődött hadgyakorlat.

– A gyakorlat több, mint pusztán képességeink bemutatása. Ez egy lehetőség arra, hogy teszteljük és finomítsuk hadműveleti eljárásainkat, és biztosítsuk, hogy azok a szükséges hatékonysággal működjenek. Ám nem csupán elméleti forgatókönyveken dolgozunk; mi valós kihívásokra készülünk egy gyorsan változó és fejlődő műveleti és biztonsági környezetben. Egyik legfontosabb célunk, hogy integráljuk az újonnan érkezett személyi állományunk tagjait és gyakoroljuk a műveletek megtervezését, végrehajtását. Ez a folyamat elősegíti a csapatmunka fejlődését és erősíti a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság kohézióját. Mindannyian tudjuk, hogy a bizalom, a megértés és a zökkenőmentes kommunikáció elengedhetetlen elemei a sikernek. Állományunk integrálásával ezt a bizalmat építjük, miközben biztosítjuk, hogy egységes erőként tudjunk működni. –mondta Tibor Králik.

Fotó: Fehér Gábor  / Fejér Megyei Hírlap

Mint kiderült, a gyakorlat lehetőséget nyújt arra is, hogy képesek legyenek finomítani a parancsnoki és irányítási folyamatokat, különösen hadosztályszinten. A bonyolult harci műveletek vezetése hatékony kommunikációt, gyors döntéshozatalt és zökkenőmentes koordinációt igényel, ezért folyamatosan fejleszteniük kell önmagunkat annak érdekében, hogy vezetők és törzs teljesen felkészültek legyenek a nagyszabású műveletek irányítására, a gyorsan felmerülő fenyegetések kezelésére és a szövetség egészének védelmére.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A gyakorlat egy másik kulcsfontosságú eleme a MH Nagysándor József 51. Híradó- és Vezetésbiztosító Dandár által biztosított támogató zászlóalj kiképzésére helyezett hangsúly. Ők gyakran a háttérben dolgoznak, de munkájuk a sikeres műveletek gerincét alkotják. Feladatuk a logisztikai és operatív támogatás biztosítása, a szállítástól egészen a kommunikációig, létfontosságú. Ez a gyakorlat szigorúan teszteli felkészültségüket ezen funkciók valós körülmények közötti ellátására, biztosítva, hogy az HQ MND-C minden kihívás ellenére teljes mértékben képes legyen fenntartani a műveleteket. A STRONG BASTION 24 megtestesíti azt a szándékot, hogy parancsnokságunk és nemzetközi erőink zökkenőmentesen tudnak együttműködni a szövetség védelme érdekében, akár hagyományos fenyegetésekre, akár bonyolultabb kihívásokra válaszolva. Számítunk egymásra, és együtt erősebbek vagyunk. –hangsúlyozta beszédében a parancsnok, aki a tíz napos gyakorlat megnyitóján tartott beszédét ezekkel a szavakkal zárta:

– Legyen a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság mottója: „Innováció, Bátorság, Hit!" az iránymutatás a résztvevők számára és adjon erőt a feladatok végrehajtásához! – 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában