Madármentés

19 órája

Sukorói Vadmadárkórház: új korszakot nyit Berkényi doktor

Megdöbbentő eset miatt zárult le egy korszak a sukorói Vadmadárkórház életében: Berkényi Tamás madármentő doktor és csapata úgy döntött, befejezik az inkubátoros elhelyezési lehetőséget. Munkásságát pedig A 2024-es Év Állatvédő Állatorvosa oklevéllel ismerte el az Igazságügyi Minisztérium.

S. Töttő Rita

Berkényi Tamás a sukorói Vadmadárkórház bejáratánál - az inkubátornak már csak a hűlt helye látható

Fotó: STR

Tíz évvel ezelőtt helyezett ki madármentő inkubátort először Berkényi Tamás a sukorói Vadmadárkórház mellé, hogy ezzel is segítse a madarak mentését. Egy akkor 1 millió forint értékben összeállított, a behelyezett madarak levegőztetését, hűtését-fűtését biztosító, érzékelővel ellátott rendszert álmodott és valósított meg a madárdoktor, amelyet hamar felfedeztek az állatmentők – azonban már az elmúlt években sem csak madarat tettek bele, hiába virít nagy betűkkel az épületen a felirat: Vadmadárkórház. Volt benne minden: sikló, sün, nyúl és egyebek is, mesélte a feol.hu-nak a madárdoktor, hozzátéve: ellátták az állatokat, noha nem ezen fajok megmentésére specializálódtak. Ám nemrégiben megdöbbentő esettel találkoztak. Erről mesélt a doktor, a leszerelt inkubátor hűlt helye mellett, ahol a kopott festés árulkodik már csak arról: nemrégiben itt még egy nagyobb eszköz takarta a fa kerítés külső oldalát.

- Eddigi egyik legnagyobb drámánkat éltük meg nemrégiben, amely most az inkubátor leszereléséhez vezetett – kezdte beszámolóját Berkényi Tamás október 8-án, kedden, vagyis aznap, amikor végleg eltűnt az inkubátor a bejárat elől. – Az egyik nap délutánján beleraktak egy kifejlett őzet az inkubátorba.  Péntek volt, már este 18 óra, amikorra befejeztem az egyébként délelőtti rendelésemet. Hazamentem enni, és amikor negyed óra - fél óra múlva visszajöttem, egy cetli várt az inkubátoron, azzal az üzenettel, hogy vigyázz, őz van benne! Felnyitottam, és ott volt benne egy teljesen sokkos állapotban lévő, őrjöngő állat. Az őzeket nem lehet bezárni, mégis beletuszkolták az inkubátorba. Később, már a vizsgálata után derült ki, hogy valamiben fennakadt, megsérült, s így tuszkolták bele a vadmadarakra méretezett inkubátorba, s rácsukták a tetőt. Az állat nem bírt megmozdulni, véresre verte magát, szétszaggatta az inkubátor vezetékeit, a hűtőjét, a szellőzését, mindent. Maga alá ürített félelmében, így ebben a véres, ürülékes lében úszva találtam rá.

Az utolsó csepp után

Ekkor döntött úgy a madárdoktor, hogy végleg befejezi az inkubátoros mentést, amely az elmúlt 10 évben is többször okozott már kellemetlen meglepetéseket. Ottjártunkkor rosszkedvűen mesélt, merthogy aznap, távollétében szerelték le az inkubátort, így mostanra vált kézzelfoghatóvá a döntés: lezárult egy jelentős korszak a Vadmadárkórház és a Berkényi család életében. Igen, az egész család érdekében hozta meg a döntést a kórház vezetője, mondja. Merthogy a vállalás, amelyet az inkubátor szimbolizált, 0-24 órás folyamatos lehetőséget jelentett a lakosság számára. Ez azonban azt jelentette, hogy hétvégén, ünnepnapon, éjszaka, bármikor igénybe lehetett venni – ahogy a Vadmadárkórházért dolgozó önkéntesek és a Berkényi család idejét is.

Átvétel nyitvatartási időben

- Ez az inkubátor saját találmány volt, arra szolgált, hogy éjjel-nappal fogadjuk a betegeket. Télen fűtött, nyáron hűtött, szellőztetett, van benne egy SIM kártyás értesítő rendszer, minden alkalommal küldi a telefonra az értesítést, hogy fölnyitották, s madár érkezett. De egész egyszerűen akkor, amikor ki kellett szednem egy olyan őzet, amely súlyosabb állapotban volt kivételkor, mint amikor beletették, azt mondtam, hogy ennek így nincs értelme. 28 évvel ezelőtt az volt a gondolatom, hogy nekem a világ összes madarát meg kell mentenem, és éjjel-nappal rendelkezésre kell állnom. Mára azonban sokat változott a világ, rengeteg mentőhely, önkéntes mentő és megoldás létezik már, így azt a döntést hoztam, hogy nem szeretnék többet 24 órában és 365 napon a családom terhére rendelkezésre állni. Mostantól tehát az új felállás az, hogy a mentésre szoruló madarakat, ahogy minden más mentőhely is teszi, mi is nyitvatartási időben vesszük át. Vagyis hétfőn, szerdán és pénteken 10-től 13 óráig, valamint kedden, csütörtökön, 16-tól 20 óráig, illetve szombaton 10-től 12 óráig. Az olyan életveszélyes sérülések esetében pedig, amelyeknél azonnali mentés szükséges, úgysem opció az inkubátor. Ebben az esetben a telefonközpontunkat kell hívni, a 06-30-992-4876-os telefonszámon.

A sukorói Vadmadárkórház életében mindezek mellett egyéb változásokkal is számolhatnak a látogatók: szombaton és vasárnap zárva vannak, ennek megfelelően a szombati látogatások is elmaradnak. A Vadmadárkórház ezentúl kizárólag előre meghirdetett időpontban lesz látogatható egy-egy rendezvény alkalmával.

Az elismerés

Öröm az ürömben azonban az az elismerés, mellyel az Igazságügyi Minisztérium a napokban tüntette ki a közel három évtizede a vadmadarak mentésére specializálódott állatorvost: Berkényi Tamás ugyanis megkapta a 2024-es Év Állatvédő Állatorvosa elismerést. Hosszú út vezetett idáig, mondja.

A sukorói Vadmadárkórház vezetője a 2024-es Év Állatvédő Állatorvosa oklevéllel, melyet a behozott postagalamb is elismerően méreget
Fotó: STR

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában