Retró játékok kiállítása a bicskei könyvtárban

2 órája

Szárnyas vasmalac Munkácsról a régi társasjátékok között

A Nagy Károly Városi Könyvtár hosszú évek híres a csöndes olvasgatás, keresgélés „megtöréséről”. A hagyományos szolgáltatás ugyancsak kibővült, ezúttal több évtizedet felölelő korszak játékaiból rendeztek színes kiállítást.

Zsohár Melinda

Fotó: A könyvtártól

Az előtérbe belépve Imeli László lokálpatrióta bicskei polgár és szenvedélyes képeslapgyűjtő felnagyított képei kínálnak idő- és helytörténeti utazást. A fiatalok csodálkozva keresgélnek, azonosítják a mai helyszínekkel a múltbéli dokumentumtárat, az idősebbek az emlékeikkel szembesülnek. 

Fotó: A könyvtártól

Az októberi könyvtári napokat az Informatikai és Könyvtári Szövetség hirdette meg és fogja össze éppen tizennyolc esztendeje, amihez a kezdetektől csatlakozott a bicskei bibliotéka. Endrédiné Szabó Erika könyvtárvezető elismert szakember, elképesztően gazdag programot állít össze munkatársaival, megemlékezésekkel, író-olvasó találkozókkal, gyermek- és felnőtt rendezvényekkel. Nemrégiben régi mesekönyveket kértek kölcsön az olvasóiktól, nagy sikert arattak a bemutatott példányokkal olvasóik körében. Megkapó élmény volt, amint a középkorúak, idősek unokáiknak mutatták, milyen könyveket forgattak ők maguk és szüleik hajdanán.

Fotó: A könyvtártól

Ezúttal régi játékokat kértek a könyvtári tagoktól, bár ahogyan a könyvtárvezető bevallotta, maguk is kissé bizonytalanok voltak, hogy milyen korszakokat jelöljenek meg. Retró játékok, ez lett a cím, ami manapság az 50-60-as éveket öleli fel, de akkor ki kellene hagyni a 70-es, 80-as éveket? Hiszen már az is csaknem fél évszázada volt! Tuba Géza egy szárnyas vasmalacot hozott a könyvtárba, vélhetően az 1930-as évekből, s tudomása szerint Munkácsról származik az öntött jószág. 

Fotó: Zsohár Melinda / FMH

Mindenkinek belopta a szívébe magát a vasmalac, nem tilos méregetni, fogdosni sem, meg is fogja minden gyerek, de még felnőtt is. És a babák, társasjátékok, szalmával kitömött mackók, autók, vonatok fából, lemezből. A mesekockák, építőjátékok, mesekártyák egy alig letűnt világból maradtak itt. Nem oly rég volt, de olyan hirtelen változott meg a világ!

(Balról jobbra) Endrédiné Szabó Erika könyvtárvezető, Bálint Istvánné polgármester, Facsar Mihály és Facsarné Veszeczky Andrea
Fotó: A könyvtártól

A kiállítást Bálint Istvánné polgármester nyitotta meg Endrédiné felkérésére, magát a gondosan összeállított tárlatot Pertl Róbertné könyvtáros állította össze. Háború előtti, Rákosi- és Kádár korszakos játékok tanúskodnak a korszemléletről is. A világhíres Monopoly-játékot nem engedélyezték Magyarországon ilyen néven, így lett belőle Gazdálkodj okosan! - Kóborné Lehoczky Noémi hozta el a Capitalyt, Béndek Krisztina a magyar verzióját. 

Fotó: A könyvtártól

Facsar Mihály a szocialista munkaverseny szellemében készült társasjátékot hozott az 1970-es évekből, ez nem közismert abból az időből. Biztosan keveset dobtak piacra már akkor ilyen témával. Huszonnyolc család bocsátotta rendelkezésre megóvott szerény kincseit. Klébert Jánosné Ági óvónéni hazavitte az óvodából a leselejtezett és korszerűtlennek ítélt játékokat, így maradtak meg Szpodnyi János apuka szép farepülői, ma éppen kuriózumok!

Fotó: A könyvtártól

Paszicsnyek János military-gyűjtő katonai játékokat, maketteket helyezett el az alkalmi tárlókon, Kispál István nagyobb fajátékokat, a Komon család magyarruhás hajasbabát pöttyös ruhás lánymackóval. 

Fotó: A könyvtártól

A mai kicsiknek mindezek a múlt üzenetei, nekik ezek az egyszerűbb kivitelű, itt-ott viharvert játékok az újdonságok. Október 16-áig még megtekinthető a retró játéksereg – a ma is érdeklődésre számot tartó divatítővel és tekerhető-csavarható diafilmekkel egyetemben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában