Két hét múlva döntő

17 órája

Szenior ki mit tud: megvannak a döntősök! (galéria, videó)

Szerda délelőtt lezajlott a Szenior ki mit tud? második előválogatója. A Szenior ki mit tud hétfői előválogatójához hasonlóan most is háromtagú zsűri értékelte az énekes, táncos és szavaló előadásokat. A döntőbe került versenyzők az október 27-i gálaesten mérik össze rátermettségüket.

Gombor Lili

A Szenior ki mit tud? döntőjére a Malom utcai Táncházban kerül sor október 27-én, vasárnap, 15:00 órakor.

Fotó:  Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Véget értek a Szenior ki mit tud? előválogatói, így összeállt a döntőbe jutott versenyzők névsora. A szerdai előválogatón is zsűri értékelte a produkciókat, majd ezüst, arany és kiemelt arany kategóriába sorolta azokat. Volt, aki verset szavalt vagy novellát mondott el, míg sokan dallal és tánccal készültek. Akadtak, akik szólóban indultak, míg mások, például a Szárazréti  Nyugdíjas Klub vagy a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja, csoportosan mérettették meg magukat a versenyen, amelyen nem volt hiány könnyekből sem. Több produkción nemcsak a zsűritagok és a közönség, de még maga a versenyző is elérzékenyült. Volt azonban olyan is, aki nem jókedvében hullajtott könnyeket, ugyanis úgy érezte, produkciója nem teljesen úgy sikerült, ahogyan szerette volna. Hamar megvigasztalódott aztán, hiszen a hibák ellenére, melyekről valószínűleg csak ő tudott, nemcsak jó minősítést kapott, hanem még a döntőbe is bekerült!

A Szenior ki mit tud? nem csak egy verseny

Megkérdeztünk néhány versenyzőt, hogy mi vezérelte őket a versenyen való elindulásban. Kérdésünkre elmondták, hogy egyfelől a versenyt nagyon jó lehetőségnek tartják arra, hogy – mint ahogyan azt a megmérettetés neve is sugallja – az idősebbek is megmutathassák tehetségüket, tudásukat. Hiszen vannak olyanok is a jelentkezők között, akik csak hobbiból énekelnek, táncolnak, sőt, olyan is van, aki csak idősebb korában kezdett el dalolni vagy éppen táncolni. Így aztán ők eddig nem szerepelhettek közönség előtt. De nem is ez a legfontosabb – fűzte hozzá egy másik hölgy, aki több produkcióval is készült, énekelt és táncolt is. Mint mondta, a legfontosabb, hogy a verseny nem szétválasztja a résztvevőket, hanem közösséggé kovácsolja őket. – Nagyon jók az ilyen alkalmak. Kicsit olyan, mint egy nyugdíjas klub: itt egymás közt lehetünk, olyanokkal, akik még ismerik a mi fiatalkorunk dalait – mondta el egy másik versenyző. Meglátását pedig mi sem példázza jobban, mint hogy a versenyzők dalra fakadtak, míg a zsűri zárt ajtók mögött értékelte a produkciókat, s közel fél órán át fáradhatatlanul énekeltek. 

Zsűri szemmel

A zsűri tagja, Kuna Károly Jászai Mari-díjas színművész az eredményhirdetéskor hangsúlyozta, minden résztvevő díjat érdemelne, mert mindannyian kiemelkedően teljesítettek. – A zsűri nevében is mondhatom, hogy ismét remekül éreztük magunkat! A produkciók közt több olyan is volt, amelyik megríkatott minket – érzékeltette a színművész az előadások hatását, majd a résztvevőkhöz fordulva azt kérdezte: – Izgultak? – Erre sokan egyetértően bólogattak, mire a zsűritag úgy felelt: – Nem kell! Ne csak én élvezzem azt, amit látok, hanem önök is! Mert az a fantasztikus, amikor önök élvezik azt, amit csinálnak. Látszik, hogy nagyon nagy szeretettel és örömmel csinálják azt, amit csinálnak. Már az, hogy ilyen idős korban hozzálátnak mindahhoz, amit most itt előadtak nekünk, az már önmagában csoda! – biztatta a versenyzőket Kuna Károly. 

A zsűri hölgy tagja, Berki Lilla népdalénekes, népzene-pedagógus szintén a résztvevők hozzáállását méltatta, s egyúttal kiemelte a versenyzők közötti összetartást, amely meglátása szerint, végig jelen volt a verseny során. Kérdésünkre, hogy milyen szempontok alapján értékelte a zsűri a produkciókat, Rovó Tamás koreográfus, táncművész zsűritag elmondta, hogy a minősítések odaítélésekor nem szigorú szakmai szempontok szerint pontozott a zsűri, hiszen a verseny nem arról szól, hogy profi táncosok, énekesek és szavalók mérik össze tudásukat. Ugyanakkor figyelembe vették a versenyzők életkorát, valamint egy olyan szempontot, amely nem gyakran szerepel a versenyzsűrik szempontrendszerében. – Ezeknél a versenyeknél a legfontosabb a szórakoztatás és az, hogy nyomot hagyjon az emberben. Éppen ezért szeretném kiemelni azokat a produkciókat, amelyeken mi is elérzékenyültünk. Amikor ilyen érzésekkel szembesülünk, az a szó nemes értelmében fantasztikus érzés. Így, ha lehet egyáltalán szempontnak nevezni, akkor az emberség az, amit nagyra értékeltünk. Mindemellett természetesen figyeltük a produkciók nívóját is, mert mégiscsak egy versenyről van szó – fogalmazott Rovó Tamás. 

A Szenior ki mit tud? döntőjére a Malom utcai Táncházban kerül sor október 27-én, vasárnap, 15:00 órakor. A versenyen kiderül, kik bizonyulnak a legjobbnak a hétfői és a szerdai előválogató során továbbjutott versenyzők közül. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában