Újabb fejlemények

2024.10.22. 17:30

Szennyezés: Még kérdéses, mikor állhat helyre a vértesacsai szennyvíztisztító

A munkavégzés azóta is folyamatos a Bicskei járásban lévő szennyvíztisztító telepen, ahol még október közepén egy ismeretlen eredetű vegyianyag okozott haváriát. A Fejérvíz megkeresésünkre újabb fejleményekkel szolgált a szennyezés ügyében, miközben a rendőrség is reagált.

Kecskés Zoltán

Ismeretlen eredetű vegyianyag került a csatornahálózaton keresztül a szennyvíztisztító telepre.

Forrás: Illusztráció/Fejérvíz

Mint ismert, október 12-én a település polgármestere intézett közleményt a lakosság felé, hogy a rendkívüli mérgezés történt, amely elérte a szennyvíztisztító telepet. Később a FEOL-nak is megszólalt az ügyben. Azonban fontos leszögezni, amit akkor és most is nyomatékosan kiemelt a Fejérvíz a szennyezéssel kapcsolatban:

vértesacsai_szennyvíztisztító_Fejérvíz_mérgezés_szennyezés
Illusztrációs fotó (szennyvíz): a vizsgálatok kimutatták, szennyezés történt Vértesacsán.
Fotó: Fejérvíz

A vértesacsai szennyvíztisztító telepen történt esemény a környező települések vízellátását nem veszélyezteti, mert mindenhol védett, felszín alatti vízbázisból szolgáltatja a Társaság az ivóvizet.

Vizsgálatok és nyomon követés

Legutóbbi megkeresésünk után, újabb fejlemények felől érdeklődött portálunk, a FEOL. Elektronikus levelünkben arra voltunk kíváncsiak: sikerült-e azóta életet lehelni a telepbe és mit lehet tenni a jövőben, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő? Dióhéjban elmondható, a laboratóriumi vizsgálatok és a telep helyreállítása is folyamatosan, de még néhány hét szükséges a teljes rehabilitációhoz:

– 2024.10.08-án Vértesacsa szennyvíztisztító telepen történt szennyezés után elvégzett széleskörű laboratóriumi vizsgálatok egy része még jelenleg is folyamatban van. Az elsődleges helyszíni vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy ismeretlen eredetű vegyianyag került a csatornahálózaton keresztül a szennyvíztisztító telepre és az ott lévő iszap biológiáját megváltoztatta. Társaságunk azonnali hatállyal értesítette a befogadó vízhasználóit és a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályát, valamint ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Bicskei Rendőrkapitányságon – kezdték levelüket, majd a helyreállítással kapcsolatos részleteket is közölt a megyei társaság:

– A levegőztetést a telepen a szennyezés óta maximális kapacitáson tartjuk, folytatjuk a szennyezett iszap eltávolítását és a szennyvíztisztító telepre más telepekről aktív iszap beszállítását rendeltük el és ezt folytatjuk mindaddig, amíg a telep biológiai rendszere újra megfelelően működőképes lesz. Az előtisztító, zsír- és homokfogó műtárgyat teljeskörűen kitakarítottuk. A szennyvíztisztító telep iszapjának állapotát laboratóriumi vizsgálatokkal folyamatosan nyomon követjük. A megtett intézkedések ellenére, a telep biológiájának helyreállításához várhatóan még több hét kell – tették hozzá.

vértesacsai_szennyvíztisztító_Fejérvíz_mérgezés_szennyezés
A rendőrség is nyomoz ismeretlen tettes ellen.
Forrás: Polgármester/Facebook

Fegyelmezett, tudatos fogyasztói magatartás

Azzal kapcsolatban, hogy mit lehet tenni, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő, a tudatos fogyasztói magatartást emelték ki!

– A hasonló esetek elkerülése miatt és a szennyvíztisztító telepek hatékony működésének és a környezet védelmének érdekében elengedhetetlen, hogy bizonyos anyagokat ne engedjünk a szennyvízcsatornába. A szennyvíztisztító telepi biológiai folyamatok érzékenyek azokra az anyagokra, amelyek károsíthatják vagy megzavarhatják a mikroorganizmusok tevékenységét. Ehhez elsősorban fegyelmezett, tudatos fogyasztói magatartásra van szükséges – zárták levelüket.

Gyanúsított még nincs

– A büntetőeljárás folyamatban van, válaszadásunkig gyanúsított kihallgatás nem történt az ügyben. További tájékoztatás a nyomozás érdekeire tekintettel nem adható – kaptuk a választ a megyei rendőrség sajtóosztályától.

A további fejleményekről is természetesen beszámolunk majd a későbbiekben!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában