Körkép

3 órája

Szociális tűzifa: Nem maradnak tüzelő nélkül a rászorulók!

Nem maradnak tűzifa nélkül az ünnepek alatt a Duna menti települések lakói idén sem. Az általunk megkérdezett polgármesterek megnyugtattak mindenkit: aki igényli és jogosult rá, kapni fog a szociális tűzifából. Mindezeken felül Polgárdi, Sárbogárd és Székesfehérvár környékén is sorra jelennek meg a felhívások. Ennek jártunk utána...

Feol.hu

Idén is lesz szociális tűzifa: Hogy legyen mit dobni a kazánra!

Fotó: Kállai Márton / MW-archív

A téli, hideg időjárás a kistelepülésen élő családok, idősek egy részének nehézséget okoz, ezért is indult el annak idején, 2011-ben a szociális célú tüzelőanyag program, amely a rászorulókat segíti. Szociális tűzifa vásárláshoz az ötezer lélekszámú alatti települési önkormányzatok pályázhattak még tavasszal, de hogy az adott községben ki jogosult támogatásra, azt az önkormányzatok határozzák meg, így minden esetben tőlük is kell igényelni. Az ehhez szükséges kérelem általában megtalálható a települések weboldalán, illetve személyesen a polgármesteri hivatalban lehet átvenni.

a20221007_Tuzifa_illusztracio_farakas_tuzelo_fg_fmh
Illusztráció
Fotó: Fehér Gábor

Szociális tűzifa az ünnepekre

Baracson például már megkezdődött a kérvények beadása ideje. Mint azt Várai Róbert polgármestertől megtudtuk, idén 70 köbmétert nyertek el és osztanak szét a rászurlók között. Ez jellemzően 30-35 családot érint: – A legutóbbi testületi ülésen a rendeletet meghoztuk, frissítettük is az idei évre vonatkozóan. A kérelmek beadási határideje már megkezdődött és egészen október 11-ig várjuk őket! Úgy tervezzük, hogy a kérelmek befogadását és elfogadását követően, körülbelül november végén, december elején ki is szállítjuk az arra jogosultaknak – tette hozzá a faluvezető.

Kisapostagon más a bevett szokás

A szomszédos település polgármestere némiképpen másként gondolkozik a kiosztás időpontját tekintve. Ők inkább december második felére, újév ünnepének első napjaira időzítik – mind mondta – náluk ez már bevett gyakorlat.

– Nálunk a határidők kicsit tágabbak és általában novemberben szoktuk kiírni az igénylést pont azért, hogy a fűtési időszak második felét segítsük. Próbáljuk arra ösztönözni az embereket – amit egyébként már meg is szoktak –, hogy a nyár folyamán bespájzolt tüzelővel kezdjék a téli hónapokat, erre amúgy mindenki tudatosan készül, hogy aztán a kemény hidegekben megérkezzen a szociális tűzifa – mondta Nagy Attila polgármester, aki hozzátette, idén 49 köbmétert. nyertek

36 köbméter jutott Nagyvenyimnek

Vargáné Kaiser Katalin polgármester a FEOL-nak elmondta, ők is meghozták a szociális tűzifával kapcsolatos rendeletet, ami szeptember 26-tól hatályba is lépett. A kérvényeket folyamatosan várják, ezt követően pedig több körben el is bírálják azokat. A szempont, hogy minden igénylő kapjon valamennyit.

A megye más részein is megjelentek a felhívások!

A kérvények benyújtásának határideje azonban településenként eltérhetnek. Csőszön például november 4-ig, Fülén november 15-ig, míg Mezőszilason október 31-ig van lehetőség a formanyomtatványok kitöltésére. Magától értetődően a támogatást azok vehetik igénybe, akik életvitelszerűen élnek a falukban, továbbá fa vagy vegyes tüzelési fűtési rendszert használnak és igaz rájuk valamelyik az alábbiak közül: aktív korúak ellátásában részesülnek, időskorúak járadékában részesülnek, települési támogatásban részesülnek, halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek, megváltozott munkaképességű személyek, illetve három vagy annál több gyermeket nevelnek. 

Szerzők: Déri Brenda, Kecskés Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában