A történetekkel teli Garzonház

3 órája

Tejet vásárolt volna a Garzonház könyvtárában

1974-ben készült el Székesfehérvár akkoriban egyik legszebb magasépületeként számon tartott 180 lakásos háza, amely már ötvenedik születésnapját ünnepelheti. A ma már nyugdíjas éveiket töltő lakók közül többen emlékeznek még azokra a ma már felnőtt emberekre, akik a Garzonház lakóiként cseperedtek fel: az egykori, tősgyökeres lakók ma is régi, jó ismerősként köszöntik egymást a városban, jóllehet, vannak, akik az idők során már elköltöztek. Története azonban mindenkinek van.

Gombor Lili

Jubilált a Garzonház

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap Archív

Míg valaki csak a ház földszintjén működő könyvtár egykori dolgozójaként vett részt a ház életében, addig más jóformán egész életében a Garzonházban élt. Van, aki szüleivel költözött a házba gyerekként, s jól emlékszik, a lakást bizony meg kellett szokni, mert kicsit szűkös volt négy főre a 48 négyzetméter, de a kilátás kárpótolja. Ma már semmi pénzért sem költözne el. 

Az elmúlt fél évszázadban sokan tekintették otthonuknak a Garzonházat, ki hosszabb, ki rövidebb időre. Eleinte jellemzőbb volt, hogy a lakóközösség évtizedeken át nem változott, mára azonban gyakoribbá vált az el- és az újonnan beköltözők látványa – mondta el az épület ötvenedik születésnapja alkalmából tartott rendezvényen a ház egyik lakója, aki nem volt egyedül a felidézendő élményeivel. 

Fejezetek a Garzonház életéből

Voltak idők azonban, amikor a ház lakossága nem volt éppenséggel magasan kvalifikált, ahogy a Garzonház földszintjén helyet kapott Vörösmarty Mihály Könyvtár Mészöly Géza Utcai Tagkönyvtárának egyik volt munkatársa mesélte. Akkoriban előfordult, hogy néhányan ittas állapotban jelentek meg a könyvtárban, amely mellett egy bolt volt. Történt egyszer, hogy egy alkoholmámorban úszó férfi állított be a könyvtárba. Odament a pulthoz, mire a könyvtáros megkérdezte, miben segíthet. A férfi pedig csak annyit kérdezett: "Tej van?" – a könyvtáros készséggel felvilágosította, hogy itt ugyan nagyon sok minden van, de tej éppenséggel nincs, viszont ha átmegy a szomszédba (a boltba), akkor ott kap majd tejet, itt azonban csak könyvek vannak. "Miért, mi ez?" – értetlenkedett tovább a férfi, mire a válaszra, miszerint ez egy könyvtár, a felől érdeklődött, hogy akkor neki itt most milyen lehetőségei vannak. Miután megtudta, hogy a könyvtárban ha tejvásárlásra nem is, de olvasásra van lehetősége, kilépett az ajtón, hogy átmenjen a boltba. El is indult a bolttal ellenkező irányba...

E vidám történet mellett azonban voltak kevésbé mókás pillanatok, sőt, tragédiák is. Előfordult, hogy valaki éppen a ház, s így a könyvtár előtt lett rosszul, rajta a járókelők és a könyvtár munkatársai segítettek.  2016-ban pedig egy fiatal lány követett el öngyilkosságot kiugorva a kilencedik emeletről.

 

Születésnapot ünnepeltek


A kerek évforduló kapcsán egyfajta szülinapra került sor a könyvtárban a héten: a résztvevőket és a "házat" az épületet ábrázoló tortával köszöntötték fel, majd megnyitó beszédet mondott Kámán Béla, aki az építkezés körülményeiről mesélt. A jeles nap alkalmából a könyvtárban egy kisebb kiállítást is meg lehet nézni, amely a Garzonházról szóló cikkeket, híreket mutatja be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában