Töklámpás-faragás Felsővároson

Ősszel gyakorlatilag minden a tökökről szól, mára a tök az évszak elmaradhatatlan szimbóluma lett. Nem maradhat hát el a tökfaragás sem, legyen szó a kisebb-nagyobb, vicsorgó vagy éppen vigyorgó lámpásokról, amelyek sok helyen már október elején megjelennek. Tökfaragásra lehetőséget kínál a Felsővárosi Közösségi Ház is, ahová október 26-án, szombaton 16:00 órára várja a városrészben élő családokat a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ.

Gombor Lili

A töklámpás készítése, a tökfaragás régi hagyomány hazánkban – az első erről szóló történet egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza. A 20. század eleji paraszti világban már kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amellyel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok. Manapság már inkább lakásdísznek használják ezeket a látványos lámpásokat, amelyekben gyertya vagy mécses szolgál fényforrásként, ők maguk pedig általában fejet formáznak. A Felsővárosi Közösségi Házban (Székesfehérvár, Havranek József u. 27.) október 26-án, szombaton délután 16:00 és 18:00 óra között ilyen töklámpásokat lehet majd készíteni.

A programon való részvétel belépőjegyhez kötött. A szervezők kérik, hogy mindenki hozzon magával a faragáshoz alkalmas eszközöket!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában