Haladni kell a korral

2 órája

Ügyfélkapu: A digitális állampolgárság váltja le januárban

Sokan idegenkedtek az első időkben a digitális ügyintézéstől, ám a világ abba az irányba halad, hogy muszáj haladni a korral. Az Ügyfélkapu az elmúlt nyolc évben bizonyított, ám nemsokára eltűnik, hogy átadja a helyét egy másik, még inkább praktikus felületnek. Indul a digitális állampolgárság.

Palocsai Jenő

Az Ügyfélkapu ideje január közepén véget ér, és indul a digitális állampolgárság kora 

Fotó: PJD

Még 2016-ban jelent meg az Ügyfélkapu. Akkor sokan idegenkedtek tőle, azóta már szinte mindenki tudja, hogy mennyire megkönnyíti az állampolgárok életét, legyen az egy komolyabb ügyintézés, egy egészségügyi folyamat, vagy éppen csak egy lejárt okmány. Az Ügyfélkapu most szintet lép, és a modernizálást követően érkezik a DÁP vagyis a Digitális Állampolgárság. Az alkotók célja nem más, mint hogy minél gyorsabbá és egyszerűbbé váljon a hivatalos ügyek intézése, de mindezt úgy, hogy a digitális megoldások használata során nagyobb legyen a biztonság is. Ezért is indul úgy 2025. január 16-tól az Ügyfélkapu+ úgy, hogy kétlépcsős hitelesítés fokozza a felhasználók adatainak védelmét. A kétfaktoros azonosítást annyit tesz, hogy a jelszó mellett egy okostelefonra letöltött programmal is hitelesíteni kell a belépést.

Haladni kell a korral, de azt a régi mondást nem mindenki követi. Ilyenkor elsősorban az idősebb korosztályt szokták példának hozni, mondván, hogy ők már nem értenek a modern eszközökhöz és felületekhez, sőt nem is alkarnak. Azonban ez nem feltétlenül igaz, hiszen sok idősebb használ naponta okoseszközöket és természetesen Ügyfélkaput is.

Tartottunk egy kis közvélemény-kutatást Székesfehérvár utcáin, és több megkérdezett elzárkózott az új rendszer használatától, mondván, hogy nem használ okoseszközöket, csak nyomógombos telefont, így ha lenne módja, akkor sem lenne lehetősége a belépésre, és a saját adatainak ellenőrzésére, ügyintézésre. Azt is többen hozzátették, hogy kifejezetten ragaszkodnak a kézzel fogható okmányokhoz, iratokhoz. Mások arra hivatkozva idegenkednek az alkalmazás letöltésétől, hogy nincs mobilnet a telefonjukon, így csak akkor tudnak kapcsolódni a hálózathoz, ha wifi közelben vannak.

Mint kiderült, sokan viszont előre gondolkodnak, így már most intézik az átálláshoz szükséges tennivalókat. Az Ügyfélkapu+ csak január közepén veszi át végleg elődje szerepét, de aki szeretne, akár már ebben a pillanatban lehet digitális állampolgár, ami azért is jó, mert ily módon, a DÁP alkalmazásával akár már most is igazolhatjuk magunkat, digitális személyi igazolványként felmutatva egy QR-kódot.

Az utóbbiak nincsenek is kevesen, ugyanis Vitályos Eszter kormányszóvivő október elején adott nyilatkozatában elmondta, hogy a DÁP applikáció használata, akárcsak az Ügyfélkapué, önkéntes. A szóvivő hangsúlyozta, hogy már 176 ezren le is töltötték az új alkalmazást, és a kormányzat célja, hogy az év végére elérjék a 400 ezer letöltést, hogy ezekkel az új digitális megoldásokkal is könnyítsék az állampolgárok életét. PJD

 

Pár lépésben elintézhető

A digitális állampolgársághoz első körben négy dolog kell csupán. Betöltött életkor, magyar mobilszám, megfelelő okostelefonnal és 14 év feletti életkor. A https://dap.gov.hu/ oldal lépésről lépésre végig vezeti a még nem digitális állampolgárokat a folyamaton. Az App Store-ból és a Google Play-ről könnyedén le lehet tölteni a Digitális Állampolgár mobilalkalmazást. A telepítés után először ellenőrzi a rendszer, hogy megfelelő-e az okostelefon. Utána engedélyezni kell a biometrikus azonosítást, az értesítéseket és a kamera használatát. Ezt követően regisztrálni kell bármelyik kormányablakban, ahol azonosítania kell magát az ügyfeleknek, és nála kell lennie annak az okostelefonnak, amin már, a bekapcsolt mobilinternetnek köszönhetően fut a DÁP alkalmazás.

Akinek 2021. június 23. után kiállított eSzemélyi igazolványa van, amit korábban aktiváltak és az akkor beállított PIN-kód még ismert, akkor online is megtörténhet az azonosítás. a Digitális Állampolgár mobilalkalmazásban. Az azonosítást követően nincs más teendő, mint figyelni az üzeneteket, és amint megérkezett az értesítést a telefonra, a Digitális Állampolgár mobilalkalmazás már használható is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában