Ötletből nincs hiány a Duna mentén

2 órája

Várai Róbert: Legfontosabb feladatunk a közösségépítés

Hétfő délután tartja alkuló ülését a baracsi képviselő-testület. Várai Róbert, a település régi-új polgármestere a FEOL-nak beszélt az új időszámításról és a tervekről.

Kecskés Zoltán

Várai Róbert a múltról, a jelenről és a jövőről is beszélt.

Fotó: LI/DH-archív

Baracson részben új testület lát munkához . De mielőtt rátérnénk: mennyiben volt nehéz az átmeneti időszak?

– Az elmúlt 4 hónap nem volt nehéz, az elmúlt 5 év volt nehéz! A 2019-ig tartó időszak a felemelkedés, az együttműködés időszaka volt, majd egy képviselő kilépése és az új belépése alapvetően megváltoztatta a hangulatot és a korábbi munkamorált. A személycserén túl soha nem látott nehézségek is adódtak. A Covid járványra talán még emlékszünk. Ma már emlékezetes furcsaságnak tűnik, sok ellentmondással. De helyben is adódott sok vitát kiváltó ügy. A legnagyobbat emelném ki. Az M8-as autópálya tervezése során felajánlottak egy bekötő utat, amivel könnyebben elérnénk a pályát. A baj csak az volt, hogy alapvetően átszelte volna a falut, vagyis a „zsákfalu” jelleget „átjáróházzá” változtatta volna. Na, ebből lett nagy ellentét. Ezt követően vita, veszekedés, feljelentések és bíróságokra járás következett, mindenféle büntetés, megvonás, fegyelmi megrovás egy mondvacsinált ügy miatt... Szóval, nem volt egyszerű öt év, de sokat tanultam belőle.

Várai_Róbert_Baracs_ciklus_önkormányzat_képviselők_közösség
A közösségépítés az egyik legfontosabb célja a polgármesternek.
Fotó: LI/DH-archív

Miben lesz más október 7-től Baracs, hiszen valamennyiben átalakult a csapat: mi a véleménye róluk, mit vár tőlük?

– Igen, három új képviselő kezdi meg munkáját. Ők fiatalok, tetterősek, ismertek a faluban. Gyermekeik ide járnak óvodába, iskolába, szüleik, rokonaik itteniek. Ezt azért emelem ki, mert végre megjelent az a helyi fiatalság, aki kötődik a településhez, nem az elmenetelen gondolkodik, hanem megértette, hogy nekik dolguk van itt, és nem másokat kell számon kérni, ha valami nem jó, hanem be kell állni a jövő formálásának munkájába, a döntéshozatalba. Mindegyiküknek van tapasztalata a közösségi munka területén, de a háttérben is sok segítő van, ami reménykeltő. Ugyanakkor a helyzet még nem szeplőtelen, a régiek közül ketten visszakerültek, bár Ők azt hangoztatták, ha én leszek a polgármester, akkor ők lemondanak a mandátumról. Egyelőre nem ezt tették… Ennek ellenére, bízom benne, hogy derűsebb, pozitívabb lesz Baracs hangulata, és könnyedebb lesz a haladás a település további fejlesztésének érdekében.

Álmok, amiből nyilván akad bőven Baracson is: Milyen tervekkel indul neki az új ciklusnak, vagy akár min változtatna az eddigieken?

– Jelentős változásokra készülünk. Az uniós források várható beszűkülése miatt most az építéseink csökkenni fognak. Amennyiben nem, akkor vannak terveink. Piac építés lenne szükséges, de sok utcánk is van, amit fel kellene újítani. Épületeink nagy részét felújítottuk. Most a közösségépítés lesz a legfontosabb. Jó pár civilszervezet működik a településen, akikkel a kapcsolattartás nagyon fontos. Sokak nagyszerű munkát végeznek, de többnél a tagság és a vezetőség is idősebb korba lépett, a frissítés számos helyen szükséges. Terveink közt szerepel a meglévő erőforrásaink jobb kihasználása, mint például a kertészet felfrissítése. De az is elképzelhető, hogy most már eljött az ideje létrehozni azt az önkormányzati céget, ami egyrészt ellátná a kötelező feladatainkat, és vállalkozási formában is működhetne. Erről konkrétabban majd a gazdasági terv elfogadása után lehet nyilatkozni. Van repülőterünk, amit a Baracs Repülőtér Kft. üzemeltet. Itt is jelentős fejlesztéseket szeretnénk, hiszen a sportrepülés, az ejtőernyőzés itt kiváló természeti feltételekkel élvezhető, ehhez kell megteremteni az infrastruktúrát. Szintén a turizmus fejlesztéséhez köthető az Annamatia Római kori táborhely megismertetése, a Duna-partunk fejlesztése. Ötletből nincs hiányunk, már csak a finanszírozás mikéntje, a korrekt befektető partnerek megtalálása a feladatunk.

Várai_Róbert_Baracs_ciklus_önkormányzat_képviselők_közösség
Közösségépítő rendezvény: tűzgyújtás a Vezér parkban, Szent Mihály-napján.
Forrás: Baracsi Faluház

Három nagy részből áll a település, melyhez még hozzájönnek a zártkerti területek, tehát rendkívül tagolt ilyen szempontból Baracs. Hogyan lehet összefogni a közösséget, vannak ez irányba tervei?

– Igen, van! Ez a széttagoltság mindig is feszültségekhez vezetett. Nehéz megszokni, de ez van. A helyi igényeket méltányolva ösztönözni kívánjuk a településrészi rendezvényeket, amit egyrészt önkormányzati, de inkább civilszervezeti szervezésben tudok elképzelni. Több ötlet is körvonalazódik. Igen, járjunk át egymáshoz, beszélgessünk, ismerjük meg az ott lakókat, és ezzel a többi falurészt is.

Hogyan látja az elkövetkezendő időszakot? Mik a legfontosabb feladatok, fejlesztések, beruházások terén. Milyen lehetőségei vannak Baracsnak?

– A közeli város néhai legnagyobb vállalata nehézségekkel küzd évtizedek óta, de most nagyon. Sokan dolgoznak ott tőlünk is, Reméljük a legjobbakat. De sok munkalehetőség van körülöttünk, munkanélküliség nálunk nincs. Közfoglalkoztatottjaink most öten vannak. Sok feladatot meg tudunk velük oldani. Nagyobb arányú gazdaságfejlesztés csak állami támogatással lehetséges. Iparterületnek 40 hektár van kijelölve a 6-os út mellett. Iparűzési adó vonatkozásában jó lehet, de a termőföldet nem biztos, hogy érdemes beáldozni az (esetenként csak időszakos) iparűzési adó oltárán. Ugyanakkor van körülbelül 20-25 cm-es felső réteggel rendelkező jó termőföldünk, amiből a mostani mezőgazdasági kultúra miatt évente egy centimétert elveszítünk. Tehát a jelenlegi művelési móddal van 25 évünk termelni, aztán mit csinálunk? Az egészséges élelmiszerek mára már komolyan felértékelődtek. Tehát a mezőgazdaság helyi fejlesztése sürgős lenne, de ez a feladat kinőtt minket. Mi itt helyben elindítottunk egy kertészetet: 10 hektár bekerített földünk van, 600 fiatal gyümölcsfával. Régóta szeretnénk gyümölcsfeldolgozót építeni, helyünk is van hozzá. De szeretnénk apríték-kazánt is telepíteni, amivel több intézményünket is tudnánk fűteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában