Történelmi időutazás Martonvásáron

1 órája

Verkli muzsikától volt hangos a megye egyik ékszerdoboza (videó, galéria!)

A nap, amikor Martonvásárra figyelt az egész ország: verklis találkozó, tökfesztivál és sajtmustra volt a főcsapásirány szombaton, a kiérkező családokkal együtt pedig ismét élettel töltődött meg a vidéki város közösségi terei.

Kecskés Zoltán

Verklisek találkozója Martonvásáron.

Fotó: KZ

A Pannónia Szívébe menni mindig izgalmas, különösen az októberi tökös héten. Már a múlt hétvége is izgalmakkal teli volt, amikor több száz kilós növények kerültek a mérlegre és kiderült, 519 kilósra nőtt az ország legnagyobb, Superman névre hallgató  töke. A Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ 10. születésnapjáról már nem is beszélve.

verklis_találkozó_sajtmustra_tök
Kisgyermekes családok látogattak ki és fotózkodtak a Brunszvik-kertben található tökinstallációkkal.
Fotó: Kecskés Zoltán

Élettel telt meg a város szíve

Október 5-e  is tartogatott meglepetéseket a MartonKult jóvoltából. A közeli parkolóhelyek kora délelőtt zsúfolásig megteltek, már ekkor sejteni lehetett, hogy itt bizony valamire sokan kíváncsiak. Ötletes tökinstallációk és kvíz a Brunszvik-kertben, kézműves vásár, termelői piac a BBK rendezvényudvarán, a színházteremben pedig a Furfangos csudavilág fantázianévre hallgató játszóház garantált vidám szórakozást az egész család részére. S mi volt még?  

verklis_találkozó_sajtmustra_tök
A nap egyik slágere a gyerekek körében – a tökök és a játszóház mellett – a több mint 100 éves Greznár-körhintája 
Fotó: Kecskés Zoltán

Történelmi pillanatok

Az országos sajtmustrával egybekötött verklis találkozó során, a település több pontján is felcsendültek a hangszerek, miközben lerántottuk a leplet egy finom ízletességről is. Az Év sajtja díjat idén egy ízvilágában gazdag, 18 hónapig érlelt dunaharaszti ízletesség nyerte el – a Svájcer Paraszt Sajt –, amit egyebek mellett szintén megkóstolhattak a kilátogatók. Történt ugyanis, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesülete története során először Martonvásáron tartotta a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése immáron 12 éve.

verklis_találkozó_sajtmustra_tök
Az országos sajtmustrával egybekötött verklis találkozó során az Év sajtját is megkóstolhatták.
Fotó: Kecskés Zoltán

Szállt a muzsika

„Verkli, amit szívvel kell tekerni” – mondta Simon Sándor, budapesti restaurátor, iparművész a FEOL-nak, miközben megmutatott egy általa felújított közel 100 éves szerkezetet, amely gurulós, de akár nyakba is akasztható: 

Erre, de általában az összes verklire jellemző, hogy dallamvilágban az Osztrák–Magyar Monarchia idejét idézik, nem véletlenül, hiszen akkor volt ezeknek a kézi meghajtású hangszereknek polgári elismertsége. Mi ezt a zenei hagyományt adjuk tovább az utókornak.

verklis_találkozó_sajtmustra_tök
Verkli történelem Simon Sándor budapesti restaurátor, iparművésztől.
Fotó: Kecskés Zoltán

Szerencsére van utánpótlás, hiszen az ország számos pontjáról érkező hagyományőrzők családjukkal jöttek az országos találkozóra. Mednyászky Miklós, martonvásári verklis elmesélte, hogy számára ezek az alkalmak mindig különlegesek, hiszen ez az a találkozó, ahol az összes magyarországi verklis összegyűlhet. Mint mondta, nincsenek sokan, összesen tizenketten, de a zene szeretete összeköti őket és szerencsére apáról fiúra és lányra száll ez a románc a hangszer iránt. Elárulta, hogy hat gyereke van és mindegyik verklizik.

verklis_találkozó_sajtmustra_tök
Martonvásár több pontján is felcsendültek a hangszerek.
Fotó: Kecskés Zoltán

A láda rejti a varázslatot: a hangszer oldalán lévő kar tekerésével lépnek működésbe a benne lévő fújtatók, a fémszögecskékkel ellátott forgó henger pedig továbbítja a levegőt a síprendszerhez. Bár világkorát mint említettük, az Osztrák–Magyar Monarchia idején élte, még ma is sokan lelik örömüket benne, amit az immáron harmadik alkalommal megrendezett martonvásári Országos Verklis Találkozó is jól tükrözött.  (Galéria a képre kattintva!)

A nap egyik slágere a gyerekek körében – a tökök, a verklik és a játszóház mellett – a boldog békeidők több mint 100 éves Greznár-körhintája volt, amely délelőttől kezdve a délutáni zárásig telis-tele volt mosolygós lurkókkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában