a mai közélet állapota

2017.11.15. 16:46

Lepkékről és emlékekről – Agócs Sándor bemutatta legújabb kötetét

Agócs Sándor többnyire mások írásművei fölött bábáskodik. Fehérváron azonban legújabb saját verseskötetét mutatta be.

Bokros Judit

Agócs Sándor egyebek mellett Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat is kapott Fotó: Nagy Norbert 

Lepkék a könyvtárszobában – e talányos címet kapta Agócs Sándor legfrissebb kötete, amelyet a Királykút Emlékházban mutatott be a minap, Bakonyi István irodalomtörténész vendégeként.

A szerző jánoshalmi származású, de életében fontos szerepet játszik Kecskemét, ahol iskoláit végezte. Korán el kellett szakadnia a szülői háztól, csak hétvégente jártak haza lánytestvérével, s szüleik – különösen édesanyja – erősen hiányolták a gyerekeket, akiknek ugyancsak nehéz volt megbirkózni az elszakadás érzésével.

Mindezt már a könyvbemutatóhoz kapcsolódó beszélgetésen tudhattuk meg Agócs Sándortól, aki több ponton is kötődik az alföldi városhoz. Például; Kecskeméten dolgozott építőipari technikusként, a házgyárban, s az ottani irodalmi önképző körben találkozott először Lezsák Sándorral, akivel tartós szakmai és baráti kapcsolat alakult ki közöttük. Később például, az 1980-as években együtt járták az országot. Kiállításmegnyitókon, egyéb kulturális rendezvényeken szerepeltek. Agócs sokszor vett részt lakiteleki irodalmi rendezvényeken is, s ez így együtt megalapozta későbbi írói pályafutását.

Verseit 1980-tól kezdte publikálni folyóiratokban, és antológiákban is megjelent. Az 1992-es év mérföldkő volt a szakmai életében, mert ekkor lett a lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft. ügyvezetője, felelős szerkesztője. Azóta körülbelül 250 könyv készült el náluk, ezek kivonatát most egy kis méretű antológiában láthatjuk. Az esten ezt is bemutatták, valamint szó esett Agócs Sándor édesanyjának könyvéről, amely szintén náluk jelent meg. Az idős hölgy fia ösztönzésére írta meg Minden ide köt címmel visszaemlékezéseit. Vall például arról, milyen rosszul érintette két gyermekének távolléte, s arról, hogy a szocializmus miként szakította szét a családot.

Agócs Sándor egyebek mellett Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjat is kapott Fotó: Nagy Norbert 

Agócs Sándor tehát számos kiadvány fölött bábáskodott, így saját írói munkássága némiképpen háttérbe szorult. Szeretne is elvonulni vagy egy hónapra alkotni, mondjuk a tenger mellé, ám ez a kiadóvezetői feladatok mellett nem lehetséges – árulta el az esten. Így, az időhiány okán lehet az is, hogy eddig viszonylag kevés saját kötete jelent meg, a Lepkék a könyvtárszobában a negyedik. Ezt szülei emlékének szentelte, szép szavakkal szólva a családi kapcsolatokról. Ugyanakkor a közélet napi témái sem maradtak ki a kötetből, amelyet Bakonyi István a hűség és a sorsvállalás dokumentumának nevezett. Könnyedebb versekre is van azonban példa, a felolvasások során elhangzott egy szókimondó, frappáns születésnapi köszöntő is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában