előadás

2018.01.05. 20:05

„Nem fért össze a finnugor állításokkal”

Milyenek voltunk, amikor még magyarok voltunk? Milyen volt a magyarság arca? Milyen lehetett a magyar irányítású magyar történelem? – ezekre ad választ a magyarság ősgesztája, a Tárih-i Üngürüsz, amit a zsúfolásig telt Nemzedékek Házában mutattak be Gárdonyban péntek este. Az előadó a sokoldalú csillagász, író, zenész, Grandpierre Attila, akinek az édesapja az 1970-es években az elsők között jutott hozzá a kézirathoz, miután a Prágában élő Blaskovics József lefordította a dokumentumot.

Szakács Árpád

A Tárih-i Üngürüsz 1453-ban íródott a török szultán számára egy régi ősforrás alapján. Bár 1860-ban Vámbéry Ármin átadta a Magyar Tudományos Akadémiának, 120 éven át nem létezőnek tekintették. Az elhallgatás övezte a későbbiekben is az ősgesztát. Ligeti Lajos akadémikus, alelnök megpróbálta megakadályozni a kiadást, de ő egy utasítást hajtott végre az 1970-es években. Minden bizonnyal egy hatalmi nyomás miatt nem kerülhetett sor a kiadásra, nem fért ugyanis össze a finnugor elmélettel, sőt tételesen cáfolja azt – mondta Grandpierre Attila. Végül ugyan megjelent a gesztának egy fordítása, de azt is meghamisították, így a most kiadott dokumentum az első, amelyik hitelesen mutatja be a magyarság őstörténetét – tette hozzá.

A Tárih-i Üngürüszről szóló előadás, amit a zsúfolásig telt Nemzedékek Házában mutattak be Gárdonyban péntek este. Forrás: Szakács Árpád

Grandpierre Attila felhívta a figyelmet, hogy a magyarság nemzeti emlékezetében kiemelt szerepet játszottak a regősök, akik nagy hatást fejtettek ki a nemzeti emlékezetre, őket viszont a legkeményebb módszerekkel irtották ki a magyar történelemből. Hangsúlyozta: Nimród, Attila és Árpád révén kirajzolódik az a magyar őstörténelem, amit ezzel a kiadvánnyal sikerült biztos alapra helyezni. Mint fogalmazott: rendkívüli jelentőségű a krónika megismerése, „ez a magyar nemzet személyi igazolványa”.

A mintegy két órás előadáson számos érdekes kulisszatitkot ismerhettek meg a hallgatók a magyar történelemből, de aki nem tudott eljönni és érdekli a magyarság őstörténetének ezen új fejezete, az mindenképpen olvassa el a Tárih-i Üngürüsz – A magyar ősgeszta új fényben címmel megjelent kötetet. A könyvhöz Grandpierre Attila írt terjedelmes bevezető tanulmányt, ami segít a geszta értelmezésében. A könyvben helyet kaptak Grandpierre K. Endre a témával kapcsolatos írásai is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában