Kultúra

2018.05.05. 19:50

Húzd keresztül! Országos minősítő verseny a Művészetek Házában

Szombaton hatodik alkalommal gyűltek össze gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek – szerte e hazából – Székesfehérváron, a Művészetek Háza színháztermében. Tizenegy tánccsoport mutatkozott be a közönségnek.

Majer Tamás, Bokros Judit

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK)

A „Húzd keresztül...!” Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek VI. Fesztiválját a Fejér Megyei Művelődési Központ, a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület és az Alba Regia Táncegyesület szervezte.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere nyitotta meg a találkozót. Kifejezte, a magyar néptáncban benne van nemzetünk történelme, örömeink és bánataink, sikereink és kudarcaink egyaránt. Ezután az országból Fehérvárra sereglett néptáncos gyermekek szüleihez szólt: úgy gondolja, a lehető legjobban tették, amikor néptáncosnak adták gyermeküket! Hozzátette még, nagyon bízik benne, hogy családjukkal, barátaikkal mindannyian vissza-visszatérnek még Székesfehérvárra.

Elsőként az Ikarus Néptáncegyüttes lépett színpadra. A nagy múltú együttes idén 40 éves. Fiatal csoportjuk Jó szomszédok című műsorát adta elő.

A százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes Csemete csoportja idén Kalocsa és környéke táncait és játékait tanulták. Elvesztettem zsebkendőmet című koreográfiájukba is beemeltek egynehány gyermekjátékot.

A hódmezővásárhelyi Bóbita néptánccsoport tagjai 6-7 éve táncolnak együtt. A barátság és az összetartozás megélése számukra a legfontosabb. Már harmadik alkalommal utaztak el a fehérvári fesztiválra.

Fotós: Molnár Artúr (ÖKK)

Az Alba Regia AMI Ifjúsági Csoportja tavaly szeptemberben jött létre. Céljuk, hogy az albások közvetlen utánpótlását adó Csöröge csoportot összedolgozzák a felnőtt együttesben táncoló ifjúsági táncosokkal, hogy mihamarabb csatlakozhassanak a nagyokhoz. Táncanyagukat Tombor Bea és Molnár Gábor tanította be.

A Tördemic Néptáncegyüttes Kukonyák csoportja bakonyi és Balaton-felvidéki táncokat mutatott meg, saját gyűjtésből!

A gencsapáti Kópic Néptánccsoport tagjai 9-15 éves fiatalok. Céljuk a Vas megyei táncok továbbéltetése és a Kárpát-medencei táncok elsajátítása.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja 8 éve alakult. Furfangos leány című koreográfiájukat dramatikus elemekkel tarkították.

Az Alba Regia AMI Zsembice csoportja nagyecsedi és magyarpalatkai táncokkal foglalkozott az elmúlt év próbáin. Előbbiből állítottak össze egy csokorra valót a minősítőre.

A hódmezővásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes Kiscsillag csoportja Elviszem a bálba Adélt című műsorát táncolta el. Céljuk, a Kárpát-medencei folklór minél autentikusabb bemutatása.

A Forrás Néptáncegyüttes Kissiba csoportja gyermekjátékokra koreografált táncát adta elő.

A Sajnovics János Általános Iskola Tordasi Pillikék csoportja célja, hogy hagyományainkat, kultúránkat a legkisebb településen élő gyerekek is megismerhessék.

Hallod-e te, szelídecske? című műsorukat Kallós Zoltán emlékének ajánlották.

A táncosokat a Galiba zenekar kísérte.

A szakmai zsűri tagjai voltak: az elnök Furik Rita koreográfus, rendező, jelmeztervező; Sikentáncz Szilveszter táncpedagógus, koreográfus, Örökös Aranysarkantyús táncos, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke; valamint Majoros Róbert néptáncpedagógus, koreográfus, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője.

A Fejér megyei együttesek közül arany oklevelet kapott az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Ifjúsági Csoportja, a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Ifjúsági Csoportja (utóbbiak Koreográfiai díjat is átvehettek). Ezüst oklevél járt az Ikarus Néptáncegyüttesnek, az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Zsendice csoportjának. Kiemelt arany oklevélben, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület Különdíjában a Tordasi Pillikék részesültek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában