a mesélő stílusában átadni

2019.02.18. 15:30

Szemlélődés – Soproni Kiss Sándor sajátos szemléletű munkáinak kiállítását láthatjuk

Borospoharak és -üvegek, mesekönyvbe illő, játékos templomtornyok, különböző színekben életre kelő, kiterülő utcák, házak, épületek. Soproni Kiss Sándor kísérletnek indult, de már kiforrott, sajátos stílusában, főként vegyes technikával készült kollázsai, képei.

Borsányi Bea

A modell, a portré és az alkotó, Soproni Kiss Sándor

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Ezekből nyílt kiállítás szombaton este Csákváron az Emlékházban, ahol a képek hangulatához illő, könnyed és közvetlen hangvételű megnyitót tartott Bakonyi István, irodalomtörténész, illetve francia sanzonokat énekelt a kiváló hangú Fendrich Veronika. A megnyitó végén a művész maga leplezte le legújabb alkotását, egy csákvári tanítványának portréját, amely az első, új stílusban készült portré.

A modell, a portré és az alkotó, Soproni Kiss Sándor
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon szeretem a mesélő stílusában átadni azt, ami bennem van. Évekkel ezelőtt, amikor elkezdtem ezt a stílust kidolgozni, olyan irodalmárok ihlettek meg, mint Hamvas Béla, vagy Weöres Sándor, akik magvas gondolataikat játékosság mögé rejtették. Ezt szerettem volna én is megvalósítani a festészetben. Képeim mindegyikének van története és szimbolikája is: például a templom az ember középpontját, a világhoz való hozzáállását, míg a házak az élet egyes állomásait jelentik – vallotta a festő.

A tárlat március 12-ig tekinthető meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában