Frissen Fejérből

2021.11.17. 14:00

Szakmai zsűri előtt az új székesfehérvári Melocco Miklós-emlékmű helyszínterve

A hazánkat a szovjet érdekszféra sötétségéből a világ köztudatába visszaemelő sporthősök dicsőítésére állíttatna emlékművet a királyi városban az Aranycsapat Alapítvány.

Majer Tamás

Melocco Miklós (k) terveit a helyszínen személyesen a mestertől ismerhette meg az illetékes bizottság

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy már lapunkban korábban olvashatták, a Bregyó mögötti, a Szedres dűlőről könnyen megközelíthető Olimpiai park lehet a helye annak az új emlékműnek, amely az 1952-es helsinki olimpia hősei előtt tisztelegne. Magyarország 16 aranyat, 10 ezüstöt és 15 bronzot nyert, ezzel a két szuperhatalom – az Egyesült Államok és a Szovjetunió – mögött a harmadik lett az éremtáblázaton.

A szobrot a Kű Lajos, a Székesfehérvárról induló egykori válogatott labdarúgó elnökölte Aranycsapat Alapítvány állíttatná. Melocco Miklós szobrászművészt sikerült megnyerni az emlékmű megalkotására. A gépi munkát a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végezné. A feltételes módnak hivatalos okai vannak.

– Létrejöhetne az, az volna jó, hogy a hivatalban születő döntés ne legyen sokkal időigényesebb, mint maga a mű elkészítése – fogalmazott Melocco Miklós azon a november 16-án esett helyszínbejáráson, ahol a volt labdarúgó és a szobrászművész mellett Tolcsvay Béla dalszerző, illetve az OMSZI Nonprofit Zrt. szakemberei is jelen voltak.

Melocco Miklós (k) terveit a helyszínen személyesen a mestertől ismerhette meg az illetékes bizottság
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint azt az OMSZI egyik képviselője elmondta, az önkormányzati törvény teszi kötelezővé, hogy szakvélemény szülessen egy-egy új köztéri műalkotás elhelyezése előtt. A zsűri egyik tagja tudatta, maximum 30 napjuk van dönteni, de előbb végezni szoktak. Úgy két héten belül.

– Két hét alatt, remek – mondta Melocco.

Ezután majd a város közgyűlése elé kerül az új fehérvári Melocco-alkotás kérdése. Kű Lajos a szoborállítás költségei kapcsán elmondta, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere támogatását bírják. Vagyis minden bizonnyal állami támogatás révén – mint megtudtuk, mintegy 40 millió forintból – készülhet el a helsinki hősök székesfehérvári emlékműve. Kű Lajos azt szeretné, váljon nemzeti zarándokhellyé az emlékmű, s előbb azt, hogy 2022. március 15-e környékén felavathassák. Akár egy vándorkiállítás nyitánya is lehet az avató. Másfélszer két méteres bekeretezett képek mutatják majd a hősöket:

– Papp Lacit, amikor üt, Puskást, amikor átveszi az aranyérmet, Székely Évát, ahogy beér a célba, Keleti Ágit, amikor dupla szaltót csinál, Kárpáti Rudit, amikor vág, Takács Karcsit, amikor lő… – sorolta Kű.

A mű egy kőből készült könyv, a könyvben a hősök neve lesz olvasható. A szobrot a mester négy jegenye által kertészetileg kijelölt helyre tervezi. A jegenyék elültetése is soron következik.

– Addig [az 1952-es olimpiáig] egy amolyan elhanyagolható, nem túl sokat számító rész voltunk a szovjet érdekszférában. Ennek a 16 aranyéremnek a révén valahogy bekerültünk a világ köztudatába – mondta végezetül Melocco Miklós.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában