A helyi alkotók jelenléte

2022.10.14. 13:01

Becsempészték a művészetet a mulatságok közé a móriak

A hónap elején lezajlott Móri bornapokról több beszámolót is közölt portálunk, hiszen szerepelt benne kirakodóvásár, szüreti felvonulás, borhölgyek és lovagok seregszemléje, fúvósfesztivál és számtalan sportesemény, ám ennek a rendezvénynek fontos eleme a művészet. Erről beszélgettünk Abonyi Riával.

Palocsai Jenő

A Móron és környékén alkotó művészek eseményét Czahesz Gábor alpolgármester nyitotta meg

Forrás: MIKSZ

Másfél évtizedes hagyomány a Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége Egyesület, vagyis a MIKSZ által tartott rendhagyó irodalmi óra. Hogyan zajlott ez a jubileumi esemény? 

Először is lázas készülődéséről szólt a szervezőknek, és remélhetőleg felejthetetlen élményekről a látogatóknak, fellépőknek, szereplőknek. Valóban, szervezésünkben idén 15. alkalommal zajlott a rendhagyó irodalmi óra a Táncsics Mihály Gimnáziumban, ahol interaktív verses-beszélgetős műsorral mutatkoztunk be. Lepsényi Bálint kerekesszékes költő és Füri Iringó szlovákiai magyar, többségében gyermekvers-író, kapott méltó figyelmet diákoktól, tanároktól, vendégektől.

Idén is volt Művészbejáró. Ezúttal mivel töltötték meg a látogatók lelkét? 

Immár 11 éve hagyomány az is, hogy megnyitja kapuit a "MŰVÉSZBEJÁRÓ", a MIKSZ egyesület nyitott művészeti udvara. Hivatalos megnyitónkon Czahesz Gábor alpolgármester tisztelt meg bennünket. Az előző évekhez hasonlóan kiállítással, irodalommal, zenével, kézműves bemutatókkal vártuk a látogatókat. Az udvarban felállított sátrakban festmények, grafikák, fafaragások, kosárfonások, hímzések sorakoztak, de volt még egy-egy népviselet és más alkotás is. Az idelátogató vendégeket megpróbáljuk bevonni az egyes tevékenységekbe. A zenei előadások, éneklési lehetőség további élményt jelent. Az előző évekhez hasonlóan a régmúlt emlékeit, tárgyait most is megcsodálhatják az idelátogatók, a „Retro-sarok”-ban. 

Mi volt az, ami miatt létrejött a Művészbejáró, több mint egy évtizede? 

Azért álmodtuk meg ezt 11 évvel ezelőtt, mert szeretnénk megmutatni, hogy igényes művészeti színfoltja tudunk lenni a bornapoknak, hogy itt igenis van egy hely, van egy kis csapat, aki képes rá, hogy színvonalas szellemiségét és összetartozását mutassa be az érdemleges időtöltésnek. Reméljük, kellemes perceket, örömteli pillanatokat, becses emlékeket tudtunk szerezni minden érdeklődőnek. Persze ehhez nem lett volna elegendő a lelkesedés, kellett hozzá Mór Város Önkormányzatának támogatása, tagjaink pozitív hozzáállása, a covid miatt fellazult összefogás megerősítése, de cseppet sem utolsósorban fontos volt a látogatók, az érdeklődők jelenléte is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában