Kiállítás falvédőkből

2023.06.15. 11:00

"Az én uram csak a vizet issza, nem siratom a lányságom vissza"

Érdekes és izgalmas időutazásra hívják az érdeklődőket szombaton Vérteskozmára, ahol kordokumentumoknak is beillő falvédőkből nyílik kiállítás, de sütemény, performansz és beszélgetés is lesz.

Borsányi Bea

Fotó: Radisics Milán

Az idősebbek tán még emlékeznek nagyanyjuk falusi konyhájában a falvédőkre, amelyeken házi áldások, életbölcsességek, jó tanácsokat, olykor megmosolyogtató, rövid mondatok, hol meg érzelmes vallomások jelentek meg. Jellemzően piros vagy kék fonállal hímezve.  Az egyik szerint: „Az én uram csak a vizet issza, nem siratom a lányságom vissza”. 

Ilyen falvédőkből nyílik kiállítás június 17-én szombaton 18 órakor a Vérteskozma 39. szám alatti, két évtized híján kétszáz éves házban. A tárlaton nem csak Jungvirthné Bús Erzsébet több mint ezer darabos gyűjteményének egy része tekinthető meg, de Szabó Eszter Ágnes munkái is, aki a modern világba ültette át ezt a régi műfajt. Egyik ismert alkotása, a Nagymamám, Zalai Imréné találkozása David Bowieval. A kiállítás mellett pódiumbeszélgetés is várja az érdeklődőket, amelyen a falvédők története mellett a nők, a paraszti világban betöltött szerepéről is szó lesz. 

A szervezők további érdekes meglepetésekkel is várják a vendégeket! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában