Hétvezér est Fehérváron

2023.07.31. 20:30

Jakab János fémszobrász előadása, bemutatója

A Fejér Szövetség 604. Hétvezér estjén Jakab János sárosdi fémszobrász A fémöntés művészete címmel tart előadást, bemutatót augusztus elsején, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Fotó: FMH-Archív

Amint Boór Ferenctől, a Fejér Szövetség társelnökétől megtudtuk: Jakab János gyermekként, édesapja munkahelyén, a Nehézfémöntödében ismerkedett meg az öntés folyamatával. A Váciban és az egykori köszörűgépgyár vasöntödéjében sajátította el a fémöntés alapjait. Másodévesen szobrokat, domborműveket formázott, s mára szinte megszámlálhatatlan sok alkotás, plakett, kisplasztika, szobor született a keze alatt. Rendszeresen ő készíti a Gyermekekért díj emlékplakettjét a vármegyei gyermekvédelmi központ számára. Mester öntőként alkotótáborokat vezet, foglalkozásokat tart gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Sárosdon harmadmagával Kézműves Házat alapított. Székesfehérvár közönsége 2020-ban, a múzeumok éjszakáján, az Alumíniumipari Múzeumban is találkozhatott már az öntőmesterrel, ahol ólomkatonákat öntött kicsiknek és nagyoknak.

– A Köfém hengermű-öntöde a múlt évben ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját, melynek alkalmából felavatták Pintér Balázs: A kohász – csaknem 2,5 méter magas – szobrát Székesfehérváron, a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt – mondta el lapunknak Boór Ferenc. – A szobrot Jakab János olvasztár szakember, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. munkatársa ihlette. A szobor pedig éppen annak a Nagy Károly székesfehérvári öntőnek a műhelyében született, aki a 2018. évi fehérvári Országzászló és Trianon Emlékmű helyreállításáért a 63 történelmi vármegye és Fiume vármegye jogú város jelképes örökbefogadói számára készült bronz emlékplaketteket is öntötte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában