Hétvezér est Fehérváron

2024.07.01. 19:30

A Koszorús-akció 80. évfordulója

A Fejér Szövetség 642. Hétvezér estjén Hantó Zsuzsanna szociológus, történész A Koszorús-akció 80. évfordulója címmel tart előadást július 2-án, kedden 18 órakor Székesfehérváron, a Királykút Emlékházban.

V. Varga József

Hantó Zsuzsanna szociológus, történész

Fotó: Németh Róbert

Hantó Zsuzsanna szociológus, történész, nyugalmazott egyetemi tanár a Koszorús Ferenc Emlékbizottság elnöke, a Kommunizmus Bűnei Alapítvány kuratóriumi tagja.

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. július 6-án egy megszállt ország eredményesen szállt szembe a zsidóságra vonatkozó náci törekvésekkel. Horthy Miklós kormányzó „… a tengelyhatalmak egyetlen vezetője – írta Cvi Erez izraeli történész, aki Antschel László néven 1932-ben Budapesten született –, aki katonai erőt vetett be a zsidó deportálások megfékezésére. Dokumentált tény, hogy a Budapestről történő deportálások megelőzéséhez vezető események sorozatában július 2-a döntő nap volt. Horthy megkerülve saját megbízhatatlanná vált vezérkari főnökét, a hozzá hű erők segítségével hiúsította meg a magyar nácik puccskísérletét. Ez a manőver sikeresen semlegesítette a zsidók elszállítására elszánt embereket, és nagyban segítette Horthyt abban, hogy leállítsa a deportálásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában