Álmodozó szerelem

2024.07.08. 13:00

Gárdonyi eddig egyben kiadatlan "szappanoperájának" kötetét mutatják be

Különleges kötet bemutatójára készülnek a Velencei-tavi Galériában: Gárdonyi Géza egy, eddig még kiadatlan regényét mutatják be a közönségnek.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH-archív

„És mikor hálánkat leróttuk, kéréseinket elrebegtük, és lelkünk megkönnyebbült: rátesszük elmélkedésünkre a remény zöld mohájával ékített zárókövet, az áment; a szelíd óhajtást: vajha úgy lenne!„– idézet Gárdonyi Géza Álmodozó szerelem című kötetéből, melyet korábban egyben még nem, csupán folytatásos megjelenésben olvashatott a közönség – 1886-ban. Azt mondják, a regény romantikus szerelmi történetét Jókai Mór hatására írta, melynek hőse egy boldogtalan ember. Talán éppen maga az író – nem tudni, de az biztos, hogy a szereplők egy részét élő emberekről formázta. Gárdonyi írásos „szappanoperája” a vágyak és a realitás közt lavírozó történeteivel ma is izgalmas olvasmány.

A kötet első kiadására tehát 138 évet kellett várni, melynek előszavát Balázs Géza nyelvészprofesszor, utószavát pedig Cs. Varga István irodalomtörténész professzor írta. A gárdonyi Velencei-tavi Galériában – amely csak pár lépésre áll Gárdonyi Géza szülőházától – július 12-én, 18 órakor mutatja be a kötetet Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája, akivel Bakonyi István irodalomtörténész beszélget az est folyamán. Az irodalmi diskurzust Tárnok Ákos Juan, Kossa Benedek és Tárnok Ákos, a Kákics zenekar tagjai színesítik zenéikkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában